• Sokizületi gyulladás...

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        Hosszú vizsgálgatás során-egy helyen voltam még- kiderült, hogy pikkelysömöröm járulékos tüneteként SNSA-m van. jelenleg 3*1 indometacinumot szedek és az orvos hazaküldött, hogy beszéljem meg a párommal, hogy szeretnék-e még babát, mert egy ugynevezett bázisterápiát kell elkezdeni. Milyen kiút van, ha szeretnék még babát? menjek más orvoshoz is? Betegségem mellet kicsit magas a cukrom és pajzsmirigyalulműködésem van, összefüghet az izületekkel esetleg? Ha kezelve vannak ezek a problémák, illetve fogynék, akkor "rendbe jöhet"?

        Az SNSA jelenlétét mi bizonyítja, melyik lelet? Milyen alternatív gyógymódok vannak? Az indometacinum elég, ha fáj akkor szedem egy pár napig, mennyi idő után kell hatnia? Lehetek mellette terhes?

        Érdekelne, hogy ez a betegség igazából mi is...milyen javulási esélyek és kilátások vannak?

        WEBBeteg szakértő válasza a ízületi gyulladás témában

        Tisztelt Kérdező!

        A pikkelysömörhöz az esetek kb. 10%-ában csatlakozhat ízületi gyulladás, azaz arthritis psoriatica. A kórkép az ún. seronegatív ízületi gyulladások közé tartozik, ezt takarja az SNSA elnevezés. Azt jelenti, hogy általában ezeknél a betegeknél nem tudunk reuma faktort (RF), azaz autoantitestet kimutatni, ezért seronegatív. A társuló ízületi gyulladásnak többféle formája alakulhat ki. Van amikor egyszerre több ízület is érintett szimmetrikusan, ez a sokízületi forma. Van olyan, amikor inkább 1-1 nagyízület érintett, mint pl. a boka, vagy a térd. Bizonyos esetekben csak a kézujjak utolsó perce gyullad be. Inkább férfiaknál jellemző, hogy a  gerinc gyullad be, ez az ún. spondylitises forma.

        Ha valakinek ízületi fájdalma van a psoriasis mellett, az még nem jelenti azt, hogy ízületi gyulladása is van. Az alapján tudjuk diagnosztizálni az ízületi gyulladást, hogy egyrészt van-e olyan klinikai tünet (duzzanat, bőrpír), laboreltérés (gyorsult sülllyedés, magasabb C reaktív protein), illetve röntgeneltérés, ami alapján a gyulladás egyértelmű.

        A kezelést illetően bázisterápiás szereket szoktunk adni, hogy a betegség nyugalomba kerüljön, Ezek gyulladáscsökkentő, immunmoduláns szerek. Ilyen a methotrexate (Trexan), melyet 6 hónappal a terhességvállalás előtt kell kihagyni, vagy enyhébb szer a sulphasalazine (Salazopyrin), mely azonban terhesség alatt is szedhető. A betegség egyébként általában a terhesség alatt spontán is javul, majd ezt követően sjanos ismét fellángolhat. A terhességvállalás nagyon aktív ízületi gyulladás esetén nem javasolható, előbb a fenti szerekkel nyugalomba kell hozni a betegséget. Amennyiben tényleg nagyon közeli jövőben szeretnének gyermeket vállalni, akkor a Salazoyprint tudnám javasolni!


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-03-08 21:56:02; Megválaszolva: 2010. március 08., 21:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: