• Szalagszakadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Fiatal lány vagyok, február 16-án szenvedtem részleges szalagszakadást, a bal bokám külső szalagja sérült /kb. 50 százalékban/. A kórházban az orvos kiírt a hétre, és jegelést, fáslizást javasolt, amit el is végeztem. Az iskolába kocsival visznek, tehát ott is alig terhelem a lábamat, továbbá fáslizom szorgalmasan, bár azt az orvos csak az első hétre javallotta. Óvatosan terhelem, kissé tornáztattam, bár a gyenge fel-le mozgatás is húzódással és gyengébb fájdalommal járt, ezért inkább felhagytam vele.

        Keveset gyalogolok, mégis minden estére teljesen bemerevedik a vádlim, és alig bírok ráállni. Ez feltehetőleg attól van, hogy másképp lépek, mint megszoktam. Mit tehetnék az ellen, hogy a vádlim ne durranjon be állandóan?

        Olvastam a feltett kérdések között, hogy van, akinek légpárnás bokaögzítőt írtak fel. Ilyen nálunk is leledzik itthon, és érdeklődnék, hogy érdemes lenne-e használni. Egyik barátnőm ugyanilyen sérüléssel még évekkel ezelőtt "kiscsizmát" kapott a lábára, és ugyanilyen rögzítőt, nekem pedig az orvos semmi mást nem mondott. Ráadásul ő utána még gyógytornászhoz is járt. Nálam ez szükséges lehet?

        Az is fontos lenne a számomra, hogy miként kezdhetnék el edzni. Évek óta táncolok versenyszerűen, és nem szeretném abbahagyni - bár a térdízületem is recseg-ropog. A nyári edzőtábor mennyire javasolt egy ilyen sérülés után?

        Válaszát előre is köszönöm!

        Enikő

        WEBBeteg szakértő válasza a ínszalagszakadás témában

        Elmondása alapján az első körben kellett volna, hogy kapjon bokarögzítőt. Ha a barátnőjének lévő rögzítő oldalisága és mérete egyezik az Önével, akkor viselje azt, ha nem, vagy nem kényelmes a viselése, akkor menjen vissza a szakrendelésre és írassa fel. Én azt szoktam javasolni, hogy 3-4 hétig mindenképpen viselni kellene a rögzítőt, mellette a jegelés, borogatás és nem szteroid gyulladáscsökkentő használata ajánlot. 4 hét után lehet fokozatosan terhelni. A táncot 6 hét után javaslom.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-01 11:01:30; Megválaszolva: 2010. március 01., 11:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: