• spondylosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T. Doktornő/Doktor Úr! 46 éves nő vagyok. Kb két hónapja erős fájdalmat érzek a bal karomban (a felkaromban is) a medián ideg mentén, különösen éjszaka. A III.-IV. ujjam vége bizsereg, fáj, a II. ujjam már nem hajlik rendesen, az I. ujjam távolodása a többitől beszűkült. Éjjel a felkaromban érzek időnként hasító fájdalmat, valamint az említett ujjaimban, és a tenyeremben. A háziorvos nyaki gerinc röntgenre küldött, melynek diagnózisa: Nyaki porckorong rendellenesség, k.m.n. A fiz. nyaki lordosis a gerinc alsó szakaszán kiegyenesedett. A C.D. átmenetre is ráterjedve balra konvex torziós scoliosis látható. Kp. fokú spondylosis, kisizületi és uncarthrosis. A III. csigolya a IV. felett, a IV az V, az V. a VI. felett 2 mm-rel ventral felé helyezett. A III. és IV. porcrés kp. fokban, az V. csaknem harmadára beszűkült ( a VI. porcrést oldalirányból a vállöv takarja). A C.VII. csigolya proc. transversusai szélesek, a bal oldali 2-3 mm-rel túlér a D.I. csigolya transversusán. Sajnos, a reuma szakrendelésre csak egy hónap múlva kaptam időpontot. Kérdéseim: a panaszokat a karomban okozhatja-e a leírt diagnózis? A nyakam nem fáj, és nem is fájt soha, de a bal lapockámban időnként érzek kisebb fájdalmat. Ha csak egy hónap múlva jutok el a szakrendelésre, ez idő alatt nem fog-e túl sokat romlani? Tudnék-e valamit addig is tenni? Esetleg forduljak-e magánrendeléshez? Köszönettel: Gabriella

        WEBBeteg szakértő válasza a spondylosis témában

        Kedves Gabriella!

        Sajnos a rtg felvételen elég sok eltérés van, a porcrés beszűkülése esetlegesen sérvre is utalhat, illetve jelentős fokú meszesedés is van. Én azt gondolom, hogy nem sürgősségi állapot, azonban ha van rá lehetőség, és esetleg hamarabb kapna időpontot egy ideggyógyászati rendelésre, akkor menjen el oda. Ott is megvizsgálják, hogy a zsibbadás hátterében mi állhat, ha kell, előjegyzik MR vizsgálatra,  illetve általában ott is tudnak kezelést adni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-20 19:50:28; Megválaszolva: 2010. február 20., 19:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktornő! Körülbelül 2 éve küzdök fartályi- keresztcsonti fájdalommal, ami többnyire reggel a legrosszabb. Hosszabb ülés is fájdalmat okoz, de általában háton fekvés kozben a legintenzívebb akár napközben is, mintha tulfeszulne a...