• Mi okozhatja 4 éves gyermekem lábzsibbadását

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Kisfiam 2005 őszén született. Császármetszéssel segítették a világra, mivel első gyermekem és a terhesség folyamán végig farfekvéses volt. Én anno csípőficammal születtem, amit sikeresen kezeltek. Nála is ugyanez volt a helyzet, a zárójelentésén ez szerepel:

        "A jobb csípő jól fejlett. A bal csípőnél fejletlenség észlelhető. A csontos vápa meredekebb, a vápasarok lekerekített Ezen az oldalon a labrum széles alapú, felnyomott helyzetű, a combfej sopontán helyzetben subluxuált.... A bal csípőnél egyértelmű Ortolani pozitivitás észlelhető. Abductios készülék javasolt."

         3 hónapos koráig kellett abductios készüléket használnunk, rendszeres ellenőrzés és igazítás mellett, és aztán az orthopéd szakorvos már nem látta szükségét a további alkalmazásának, a csípőultrahangon rendben talált mindent. Néhány hete, talán egy-két hónapja, időszakosan előfordul, hogy azt mondja, zsibbad a lába (lábfeje), és a zokniját is leveszi ilyenkor, de mindig ugyanannál a lábánál mondja. Tegnap és a mai napon már többször is mondta, zsibbad a lába. Előfordulhat-e esetleg, hogy a csípője miatt lehet, vagy csupán helytelen testtartás esetleg alváskor felvett kényelmetlen póz okozhatja. Mozgásában nem vettünk észre semmi kórosat, örökmozgó, eleven, állandóan jön-megy, ugrándozik, nem sántít, szépen fut, nem látunk rajta semmi kórosat, nincs lúdtalpa, csak ha zsibbad a lába, kis ideig nem akar ráállni.

        A férjemmel kezdünk aggódni. Kérjünk beutalót a házi gyermekorvosunktól egy kivizsgálásra, csípőultrahangra. Nem szeretnénk, ha a későbbiekben bármiféle gondja lenne a kisfiunknak attól, hogy elbagatellizáltuk a dolgot, de túl drámázni sem akarjuk.
        Előre is köszönöm szíves válaszát és segítségét.

        Tisztelettel

        Zsuzsa

        WEBBeteg szakértő válasza a zsibbadás témában

        Tekintettel az anamnézisre mindenképpen javaslom ortopédiai szakvizsgálatot. Akinek volt korábban csípőficama azt évente kétévente célszerű ellenőriztetni.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-02-09 07:43:10; Megválaszolva: 2010. február 09., 07:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: