• mit jelent?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor-NŐ

        Azzal a kéréssel fordulok önhöz hogy tudjam mit jelen a diagnozisom?

        spondylosis

        Trochanter

        Schmorl herniák

        A rad.kép Scheurmannbetegség állapotra utal?

        Köszönettel  Dobrovics Erika

        WEBBeteg szakértő válasza a Scheuermann kór témában

        Tisztelt Kérdező!

        A spondylosis a csigolyák meszesedését, kopását jelenti. A trochanter valószínűleg ki van ragadva valami szövegkörnyezetből, dudort jelent, melyből több is létezik a csontokon. A Schmorl hernia a porckorongsérv egy fajtáját jelenti. Elég gyakori, hogy bizonyos alkati okok miatt a csigolya felső zárólemeze gyengébb, így a felette lévő porckorongállomány egy része betüremkedik az alatta elhelyezkedő csigolyatestbe. Ez ha több csigolyánál is le van írva, illetve a gerincoszlopnak egy kényszertartása alakul ki kóros görbületekkel, akkor beszélhetünk Scheuermann kórrol. Ez nem gyógyítható betegség, de kezelni kell. Az elsődleges a gyógytorna, úszás, amivel a tartást lehet korrigálni, illetve szükség eetén fájdalomcsillapító szedése.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-02-03 21:18:44; Megválaszolva: 2010. február 03., 21:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: