Keresztszalag-pótlás

Üdvözlöm! Kérdésem a következő! 34 éves vagyok, 18 évig intenzíven kézilabdáztam, most tíz év kihagyás után ismét elkezdtem de nincs keresztszalag a bal térdemben! Pénteken egy felugrásnál megsérültem és azt mondták már nem lehet tovább halasztani a műtétet! az érdekelne, hogy ez mekkora beavatkozás? Mennyi a felépülési idő? Sportolhatok-e utána? És mennyi idő után lehet elkezdeni az edzéseket! Válaszát előre is köszönöm!

WEBBeteg Szakértő válasza keresztszalag témában

A térd elülső keresztszalagjának pótlása változó megítélés alá esik az ortopédusok és traumatológusok között. Kollégáim egy része azon a nézeten van, hogy aki sportol az feltétlen pótoltassa. Van aki azt mondja, hogy felesleges egy ilyen műtéti kockázatnak kitenni a beteget, hisz a combizomzat megerősítésével ki lehet váltani a keresztszalag hiányát. A focisták jelentős része keresztszalag nélkül focizik, vagy azért mert nem is pótolták, vagy azért mert pótolták, de újra elszakadt. Olyan is van akinek már 3x megoperálták harmadjára is elszakadt. Vannak érvek és ellenérvek is! Ha az én véleményemre kíváncsi én magamnak nem csináltatnám meg. Betegeimnek azt szoktam javasolni, ha aktívan sportol és még nincs 40 éves akkor szóba jöhet a műtét. Tekintettel, hogy az izület megnyílik nagy műtétnek tekintendő (kivéve ha arthroscoppal végzik) . Ettől függ a felépülése is. Arthroscopos műtét után általában gyorsabb a felépülés, mint a nyílt műtét esetén Az előbbinél kb. 6 hét, az utóbbinál 10 hét is lehet. Természetesen sportolhat utánna, de azt tudni kell, hogy az új szalag nincs olyan erős, mint az eredeti, ezért oda kell rá figyelni. A döntés az öné.Üdvözlettel: Dr. Bogdán Aurél, ortopédia-traumatológia szakorvos

Kérdés: 2009. október 29., 11:08 ;Megválaszolva: 2009. október 29., 11:08
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
részleges keresztszalad-szakadás
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő, Február hónap közepén focizás közben kifordult a bal térdem, majd atroszkópos vizsgálat utána kiderült, első...
Keresztszalag pótlás műtét...
Kedves doktor Ur/no! A tavaly mutottek artroszkopiaval mivel procalevalasom volt. Miutan a doktor ur felnyitotta a terdem latta hogy a kereszt szallagok is el...
Keresztszalag pótlás műtét miben...
Tisztelt dotor Úr/Nő. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel egy keresztszalag pótlás előtt álok és olvastam egy új technológiáról un 2 csatornás...
Keresztszalag szakadásnál mennyire...
Tisztelt Doktor úr/nő! Az alábbi MR vizsgálati eredményem van: ACL szakadás. Kóros izületi folyadék szaporulat. A tibia és a femucondylusokban...
MRI kiértékelés