• Vésés

    Legfrissebb cikkek a témában
     
    Gyakori kérdések

    Üdvözlöm!Három hete a jobb felkarom váll alatti részéről levéstek egy csont növedéket.A mozgató idegeket is meg kellett bolygatni hozzá.A műtét ota sokat javult,hisz már félig feltudom emelni,de tovább nem megy mert az izmokba éles fájdalom hasít.Most gyógytornára járok,de még mindig nem mennek bizonyos mozgások.Szeretném megkérdezni,ön szerint visszanyeri-e a kezem az eredeti állapotát?Ha letapadtak az izmok fellazulnak-e a torna segitségével?Nem szeretném ha fel kellene tépni az izmokat!Várom válaszát és köszönöm.

    WEBBeteg szakértő válasza a váll fájdalma témában

    Tisztelt kérdező!

     A leírása alapján az ön műtétére nagy valószínűséggel egy vállbetegség, az u.n. ütközési syndroma miatt került sor. A vállat a nagy deltaizom mellett egy izom- ín köpenyből álló mandzsetta veszi körül, melynek alkotásában négy fontos izom vesz részt.

    Ezek feladata a felkarfej helyben tartása a megfelelő helyen, ez által a vállficam elleni védelem, illetve a kar oldalirányú mozgásának elindításában van szerepe.

    A betegség lényege, hogy a szűk vállcsúcs alatti térben a fent említett mandzsetta egyik ina a válltető és a felkarfej nagy gumója közé szorul, a felkarfej a vállcsúcsnak ütközik. Ez kifejezett fájdalmakkal a váll mozgásának beszűkülésével jár.

    A betegségnek több stádiuma van, az utolsóban a mandzsettát alkotó izmok egyike, vagy több izom is szakad. Műtétre a hosszabb ideje fennálló, kifejezett panaszokkal járó, fizioterápiára nem reagáló esetekben szokott általában sor kerülni.

    Az ön által említett  csont vésésen kívül a műtét során tisztázni kell, hogy fenáll- e izomszakadás. A vésést a szűk vállcsúcs alatti tér megnagyobbítása céljából kell elvégezni. Izomszakadás esetén annak ellátásának is meg kell történnie.

    Természetesen nem tudhatom, hogy önnek az egyszerűbb, vagy a kiterjesztett műtétére került sor, ezt operáló orvosával érdemes tisztázni.

    Ami az idegsérülést illeti, igen ritka az, hogy a műtét során olyan súlyos sérülés következzen be, ami a váll mozgásának akadályozója lehet. Azonban ahhoz, hogy a szűk vállcsúcs alatti térben jól tudjunk műtét során tájékozódni, a vállat több irányban főleg húzás irányába  kell sokszor erőteljesen megmozgatni, ami bizonyos idegek megnyújtását eredményezheti, ezzel semmilyen műtéti teendő nincs. A vállmozgások néhány héttől egy-két hónapig terjedő időszakban visszatérnek.

    Összefoglalva: azt kell tisztázni, hogy az ön beszűkült vállmozgásai a mozgás során kialakuló fájdalmak miatt jönnek- e létre, vagy fájdalom nélkül egyszerűen és egy bizonyos pont fölé képtelen emelni felső végtagját. Ebben ultrahang vagy MR vizsgálatok, ill. idegvezetési vizsgálatok segíthetnek és differenciálhatják el azt, hogy ingerületvezetési problémáról, vagy a háttérben meghúzódó izomszakadásról van e szó.

    Ezek tisztázása érdekében operáló orvosát, vagy speciális vállsebészeti szakrendelést ajánlatos felkeresni.

    Arra a kérdésére, hogy van e remény a vállmozgási tartományának növelésére, azt tudom válaszolni, hogy amennyiben a fent részletezett vizsgálatok elvégzése után a megfelelő terápia jól kiválasztható, így akár a jelenlegi fizioterápia folyatatása, vagy ingerületvezetési zavar esetén u.n. szelektív ingeráram kezeléssel történő kiegészítése lehet indokolt.

     

    Tisztelettel: Dr. Juhász Csaba  ortopéd szakorvos-traumatológus

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    WEBBeteg szerkesztőség
    Orvos

     WEBBeteg Szakértő
    Tünetellenörző Laborértékek

    Kérdés: 2008-06-01 20:00:28; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:06

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Jó napot.Állandó derék,és nyaki fájdalom miatt mentem orvoshoz.Mr leletemen a következő áll:C gerinc:kiegyenesedett nyaki lordosis. Canalis spinalis stensois,discus hernia,gyöki érintettség nem látható. L gerinc:A lumbális lordosis a felső...
    Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Túlerőltetés következtében kb. 1 hete fej fölé nyújtott állapotban feszülést, enyhe fájdalmat érzek a karomban a hónom alól kiindulva, a könyökhajlatban és az alkarban is, illetve a hónom alatt érzem és...
    Tiszteltetem ! A szakorvosi vizsgálat után Xilox -ot ,Curidol-t,Antiflog pakolást és interferencia kezelést irt fel az orvos.Az interferencia kezelés bő egy hónap múlva lenne időpont. A kérdés az lenne hogy alkalmazható e EMS /TENS készülék...
    Már egy ket hónapja ha ülök megyek kicsit nehezebbet emelek,szúró zsibbadó fájdalmat érzek a medence és csípőm tájékán,és a combomra is kisugárzik.Ez mitől lehet??
    Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy rossz testtartástól lehetséges-e szívritmus zavar? Általában akkor érzem, hogy rendellenesen verne a szívem, mikor fizikai munkát végzek, vagy edzeni próbálok. Voltam röntgenen és vizsgálaton, és a...
    Október 1-jén a bal lábam kislábujjával bele rúgtam a küszöbbe.Hatalmas fájdalmat éreztem, nem tudtam rálépni a lábamra. A kisujjam piros lett és duzzadt. Párom bevitt az Sztkba, ahol készítettek Rtg, mely szerint törés nem látszik....
    Üdvözlöm! A bal vállam többször randult már meg. A jobb vállammal tavaly történt egy baleset, meleg vízben bukfenc közben a medence alját érintve akartam átfordulni és közben egy recsegős hang mellett megrándult a vállam, ahhoz hasonló...
    Másfél éve voltam RTG-en, ahol az alábbi leletet kaptam.A lumbalis lordosis ive megtartott. A ventralis peremek kissé megnyúltak. A csigolyatestek épek. A porcrések normális tágasságúak. A csigolyák mésztartalma szabályos. Az ízvápák és a...
    Szeptember 7 én mütöték a jobb lábamat basis osteotomiaval azt szeretném kérdezni hogy hat hétig mért nem álhatok rá még a sarkamra se.Egylábon kell ugrájak.Ez lehetséges e?? Válaszát köszönöm.
    Tisztelt Szakértő ! Néhány honapja észrevettem hogy minden egyes éjszaka után amikor felkelek fajdalmaim vannak a derekamba és mostanában már a labfejembe is ! Éjjelente álmomban at fordulni az agyuk oldalamrol a másikra nem megy mert felkelek...

   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    Olajozott fültisztítás
    A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Infografika és videó
   • Hirdetés