Hirdetés
      • Magas húgysav

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Nő! 20 éves nő vagyok, egy évvel ezelőtt erős hasi és deréktáji fájdalmakkal kerültem kórházba. Mint, kidrült a bal vesémben egy húgysavkő van. Mivel ez csak kórházi tartózkodásom végére derült ki, kezelést nem kaptam, a tünetek maguktól múltak el,de a kő nem távozott, később oldó hatású pezsgőtablettát kaptam, de a megfelelő ph-értéket nem sikerült beállítanom több hónapig, ezért a szedést abbahagytam. Mivel tudom, hog a magas húgysav szint nemcsak vesekő kialakulásához vezethet, hanem esetleg köszvényéhez is, nagyon megijedtem mikor a következő tüneteket tapasztaltam: fájó izületek, gyakorlatilag mindenhol, de van hogy a fájdalom több napig tart, van, hogy csak egy éles fájdalmat érzek pár másodpercig, de nincsenek az izületeimenél duzzanatok, foltok. A hajam és a bőröm minősége jelentősen romlott, pedig ugyanolyan környezeti hatások érnek, mint eddig. Meglehtősen gyakran vannak fertőzéses betegségeim, és gyakorlatilag állandó hasmenésem, valamint rendkívül alacsony a vérnyomásom, és a pulzusom alaphelyzetben 100 körül mozog, de volt már, hogy csak ültem, és 120 volt. Akármennyit alszok, a szemem körüli sötét karikák nem tünnek el, ez úgy tudom a veseelégtelenség egyik tünete is lehet. Ezt azért kérdezem, mert a zárójlentésben szerepelt egy kifejezés vascularis aberrans, de nem igazán tudom értelmezni, és az orvos nem magyarázta el. Ön szerint ezek a tünetek összefüggnek egymással, lehet e közük a magas húgysavszintehez vagy más problémára utalnak.

        WEBBeteg szakértő válasza a magas húgysav témában

        Kedves kérdező!


        A magasabb húgysavszint önmagában még nem betegség, csak tünet, ha jelentősen emelkedett gyógyszeresen csökkenteni kell.  Az elmondottak alapján Önnek nem valószínű, hogy köszvénye van. Köszvényben az ízületi gyulladás eleinte igen heves, erős fájdalommal, duzzanattal és pírrel jár és elsősorban középkorú férfiakon jelentkezik. Mindenesetre, a magasabb húgysavszint hajlamosít anyagcsere betegségekre, érdemes ezért a vércukor- és vérzsír szinteket is ellenőrizni.
        Panaszai alapján -vizsgálat nélkül ez csak ötletnek vegye- felmerül bennem pajzsmirígy túlműködés, ezt is vérvétellel lehet ellenőrizni.
        Betegsége tehát egyelőre biztosan nem köszvény, belgyógyászati kivizsgálását javaslom.


        Dr. Groák Péter belgyógyász/reumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-27 17:06:31; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés