Vérfertőzés

Édesapám (55 éves) 4, 5 hete kórházban fekszik (köszvényes rohammal került be) . Felmerült a szepszis gyanúja.Számos vér és széklettenyésztés, izotópos vizsgálat után sem tudják a magas láz okát megmagyarázni (a tenyésztések nem adtak egyértelmű választ, izotópos vizsgálat negatív) . Széles spektrumú antibiotikumokkal próbálkoznak, de a láz  továbbra is tartja magát, miközben édesapám kezd teljesen leépülni. A kérdéseim következőek: Meddig bírja a szervezet ezt a tartósan lázas állapotot? Miért nem tudják meghatározni a fertőzés helyét és okózóját? Milyen esélyei vannak a felépülésre? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza ízületi gyulladás témában

Tisztelt Kérdező!

A láz hátterében egyáltalán nem biztos, hogy fertőzés áll, főképpen, ha ízületi gyulladás is jelen van. Ez utóbbi önmagában is járhat magas lázzal, mely főként estére jelentkezik, és fontos jellemzője, hogy nem az antibiotikus kezelés, hanem a szteroid kezelés hatására múlik el. Ha az eddigi vizsgálatokkal ki lehet zárni a fertőzést, illetve egy laboreredmény, a procalcitoninszint sem utal fertőzésre, akkor inkább autoimmun oka lehet a láznak.

Ritka ez a forma, és sokszor sajnos elég hosszú ideig, és nagy adagban kell adni a szteroidot, hogy elmúljon a láz, és az ízületi gyulladás. További kérdés, hogy hol van ízületi gyulladás? van-e sacroileitis? Vannak-e bőrtünetek, piros foltok, pl. a háton, vagy valahol a törzsön?   Ki tudták-e zárni lymphoma, daganatos betegség jelenlétét? Ha vannak pontos laboreredmények (CRP, süllyedés, reuma faktor, májenzimek, esetleg ferritinszint) , akkor szívesen válaszolok a továbbiakra is.Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Kérdés: 2009. július 25., 22:43; Megválaszolva: 2009. július 25., 22:43
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
A leírt MR eredmény alapján mi a...
Ball váll MR vizsgálati lelet...
Mi a problémám?
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)