A nyaki kopás tényleg végleges, gyógyíthatatlan?

Jó Napot!

Múlt héten voltam neurulógiai vizsgálaton, mert megjött az mr vizsgálatom eredménye.

"A diagnózis: Intervertebrális discus rendellenesség, k.m.n.

A nyaki lordosis elsimult. Az ábrázolódott csigolyák magassága és csontszerkezete megtartott. A C.V./VI discus jelintenzitása a T2 súlyozott mérésen a normálisnál alacsonyabb, a discus széles alappal, jobb oldali túlsúllyal előemelkedik, a durazsákot modellálja, számottevő gyöki kompressziót nem okoz. A gerinccsatorna normális tágasságú. A myelon lefutása, jelintenzitása normális. A cranio-cervicalis átmenet ép.

Vélemény: Discopathia et protrusio disci intervertebralis C.V./VI.

A fenti elváltozás az időnként meglévő jobb oldali cervicobrachialis panaszokat okzhatja, részünkről csak javasolt időnként nyaki torna, massage."

Én ebbe nem tudok belenyugodni, mert borzalmas nyaki és tarkófájdalmaim vannak, sokszor felmegy a lázam, mindenféle előjel nélkül 40 C°-ra. A nyakam balrafordításnál kattog, meg úgy általában mozgatásnál, mintha homok lenne benne, úgy morzsolódik. A nyirokcsomóim meg vannak duzzadva a nyakamban,   borzalmas a vérképem, a svérüllyedésem 63 MM! Szóval nem tudom, miért intézik el ennyivel a dolgot. Dögöljek meg, vagy mi? Még csak 20 éves vagyok, és már volt lumbális sérvem is, meg kellett műteni. Persze arra se volt ész, hogy megpróbálják kiderítni mi okozhatja 18 évesen.... Nagyon kétségbe vagyok esve, úgy érzem, nem igazán tudnak velem mit kezdeni. Nem akarok elviselhetetlen fájdalomban élni!

A torna, massage ki tud egyáltalán gyógyítani ebből? Mi okozhatja a porckorongjaim gyors öregedését? Mi a jobb, feküdjek, vagy mozogjak többet? Mik a lehetőségeim a tornán kívűl?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza nyaki kopás témában

Kedves Kérdező!

Ha valóban 20 éves, akkor nem lenne szabad, ennyire pesszimistán szemlélnie a dolgokat, vannak Önnél fiatalabb és sokkal súlyosabb betegségben szenvedők is. A nyaki gerinc panaszai és a láz-megnagyobbodott nyirokcsomó nem  hozható összefüggésbe egy betegséggel. A nyaki gerinc elváltozásai, amit leírtak minimális, műteni való nincs rajta, a javasolt gerinctorna, fizikoterápia valóban a kezelés szempontjából a legjobb. Az, hogy volt már egy lumbalis sérve, amit műteni kellett és nem derítették ki mitől van, az azért lehetett, mert egyetlen oka van, az öröklődő hajlam, ami a kötőszövetek gyengeségével magyarázható. Lehet, hogy Ön a sérv kialakulása előtt ezt megelőzően mozgás szegény életet élt, sokat ült, esetleg nehéz súlyokat emelt, amivel ronthatott az amúgy is genetikailag meghatározott hajlamán. A nyaki porckorong előboltosulása is emiatt van. A láz, megnagyobbodott nyirokcsomó hátterében infectológiai vagy belgyógyászati eredetű betegséget kell keresni, tehát belgyógyászhoz kell fordulnia. Nekem van 9 éves gerincsérves betegem is, aki rendszeres úszással, fogyással egyensúlyban tartja a betegségét. Próbálja meg Ön is követni az orvosa tanácsát, rosszat nem akar Önnek.

 Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

WEBBeteg szakértő
Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. július 07., 22:52 ;Megválaszolva: 2009. július 07., 22:52
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Velőűrszegezés után fém...
Gerincsérv műtét után
Kétirányú gerinc röntgen
Javaslat porcerősítő készítményre
Mi lehet a lábujjfájdalom oka?