• boka trapéz és hosszanti ínszalag húzódás, szakadás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Válaszadó! Két éve történt bal boka trapéz és hosszanti ínszalag húzódásom ill. részleges szakadásom kiújúlt.(?) A kérdőjel oka: Pünkösd vasárnapi combcsontforgó rándulás miatt hétfőn sántikáltam. (Ez a rándulás 3 nap alatt elmúlt.Ismert apróság.) Ámbátor a sántítás miatt vagy más miatt estére a b.o. lábfejem a két kisújj vonalában gyilkos módon fokozódva fájt. A traumatológiai ambulancián lábfejröntgenezés volt, fractura nem látható.Járógipszem lett egy hétig. Közben szerda este visszavittek, mert az éles fájdalom átterjedt a belső kúpcsontra, főleg egy pont pressziója esetére, a lábfej felső hajlatra keresztbe, az Achillesemre és oldal ill. előre-hátra mozgásra , ami alig működött. A csontszerkezet helyén maradt, bokasüllyedésem nincs, ínszakadás alapvetőleg kizárva, negatív 3 irányú bokaröntgen a diagnózis. Azóta 20-án lekerült a gipsz, most aircast-ot használok, polcolom, esténként jegelem,kenem, óránként néhány méterrel terhelem napközben. A gond az, hogy estére ismét nagyon fáj , főleg a fent említett pont, a sarkantyúpont a sarkamon, oldalra magát sem tartja meg a bokám rettenetes fájdalom mellett. Közben a jobb oldali talpam, lábfejem is fáj , csont , ín, izom--nem tudom. Tegnap alig mentem, ma újra nagyon fáj a sarkam mkis mozdításra, rálépésre. Tulajdonképpen rapszódikusan előjön kissebb-nagyobb intenzitással mindkét lábamon az előbb említett fájáshalmaz és például hosszabb autóvezetés után alig tudok beindulni -- mindez 45 évesen. Némi túlsúlyom ugyan van (15-10 kg) ,de folyamatosan adom le és másfél esztendeje heti kétszer úszom. Olvastam idevágó szövődményekről, betegségekről, amik bizonyos tüneteit vélem magamon felfedezni .Nem akarok phszihokondernek feltűnni, a fájdalmat is igyekszem tűrni, de ez a permanens probléma mostmár nagyon bánt + munka, magánélet stb. is zavarba kerül.A körzeti rendelés, ajánlott magánorvos ill. az ambuláns traumatológia igénybe vétele érzésem szerint sajnos nem hozott megnyugtatást számomra. Nagyon szeretnék valami érdemi előremozdulást, megoldást. Megtisztelő válaszát elöre köszönve tisztelettel: Fazekas József válasz e-mail cím: [email protected]

        WEBBeteg szakértő válasza a boka fájdalom témában

        Kedves József!

        Kérdés, hogy a 2 éve történő bel-ill. külboka-szalagszakadáskor készült-e un. tartott rtg felvétel a bal bokájáról. Ez ugyanis megmutatja a szalagsérülés mértékét, melynek alapján akár műtéti kezelés is szóba jöhetett volna. Ez egyáltalán nem biztos, rutinszerűen nem végzünk műtétet, csak ha igen nagyfokú stabilitásvesztést okoz az ugróízületben, ill. sportoló fiataloknál, ahol a mindennapi tevékenységük során nagy igénybevételnek teszik ki a lábukat. 2 év után ennek már sok értelme nincs, ennyi idő alatt sokat zsugorodnak a szalagok és a szakadásnak megfelelően hegszövet is képződik.

        A szalagszakadás miatt igen gyakori a boka újra bicsaklása, hiszen a bokavillát egyben tartó szoros rendszer meggyengül.Így minden alsó végtagi sérüléskor-ami az ön esetében is volt bő 1 hónappal ezelőtt-a bokavilla is érintett lehet, ami a panaszok kiújulását és tartóssá válását okozhatja.

        A tanácsom tehát mindenképpen hétköznapi és konzervatív, vagyis lehetőség szerinti kímélet, sérülések elkerülése(persze ez nem szabályozható, de érdemes kerülni azokat a ténykedéseket, melyek ezeket kiválthatják( pl. foci, stb).Az ön által használt aircast jó, de lehet használni a bokát szorosan körbefogó bokarögzítőt is. Javaslom a fiziotherápiát, mint gyógytorna, elektromos kezelés különböző fajtái, UH. A másik láb fájdalma valószínűleg azért van, mert a bal oldal panaszai miatt a terhelést nagyobb mértékben veszi át az ellenoldal.

        Tisztelettel: Dr. Juhász Csaba

         


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-25 20:21:13; Megválaszolva: 2011. július 29., 08:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés