Mi a bajom?

Kedves Doktor nő/úr! Lassan 2 hete fáj a hátam, elmentem reumatológushoz, ő különböző vizsgálatokra küldött, vér, vizelet hasi ultrahang. A hasi ultrahangra csak későbbre kaptam időpontot, vér vizelet készen van, ránézésre sok csillag van melyek: húgysav: 453umol/l CK: 172U/l GPT: 95U/l GGT: 66U/l Triglicerid: 1, 90mmol/l LDL-koleszterin számított 3, 10mmol/l Parathormon88pg/ml Monocyta% 9, 4%, MCV84fl, MPV: 7, 9fl Foszfát vizelet: 44, 9mmol/l Kreatinin, vizelet 23352umol/l Ha lehetséges ezekből következtetni mi lehet a baj? Segítségüket előre is köszönöm.

WEBBeteg szakértő válasza hátfájás témában

Tisztelt Kérdező!

Ezek a laboreredmények különböző, valószínűleg egymással nem összefüggő eltéréseket is tükröznek, de a hátfájás okát ezekből nem lehet megállapítani. A hugysavszint felső határon van, ha ehhez nem társul ízületi gyulladás, akkor egyelőre nincs szó köszvényről, és nem kell gyógyszeresen kezelni. Ez a magasabb hugysavszint azonban lehet, hogy összefüggésben van a magas zsírszintekkel (triglicerid és LDL koleszterin) . Ha Önnek van túlsúlya, vagy magas a vérnyomása, akkor bizony a diéta sokat segíthet megelőzni többféle betegséget, és ezen laborértékek normalizálódásához vezet.

Fontos, hogy az alkohol purintartalma, és energiatartalma miatt teljesen kimaradjon, belsőségek, húsfélék fogyasztását is korlátozni kell. A GPT, GGT értékek általában a máj működési zavarára utalnak. Ez nagyon sokféle lehet, elképzelhető, hogy a magas zsírszintek miatt a máj is el van zsírosodva, és ez okozza a májenzimemelkedést. Átmeneti vírusfertőzések, epekövesség, különböző gyógyszermellékhatás (pl. hosszabb ideig szedett paracetamol fájdalom- és láz csillapító, koleszterincsökkentő) is okoz ilyen laboreltérést. 

A Parathormon szint is kissé a felső határon van, ennek utána kell járni, hogy vajon a calcium és foszfor szint a vérben mutat-e eltérést. A magasabb PTH szint a mellékpajzsmirgy túlműködését tükrözheti, de  ez az Ön esetében nem sokkal van a felső érték felett.

 Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

WEBBeteg szakértő
Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Kérdés: 2009. június 15., 11:20 ;Megválaszolva: 2009. június 15., 11:20
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Hát-, fej-, mellkas fájdalom
Hat izom fajdalom
Tisztelt Dr Puskas Reka! Szabo Tamas vagyok, 33 eves. Veletlenszeru, idoszakos gerinc melleti kozepso hat izom eles fajdalmaval kapcsolatban szeretnem ki...
Fájdalom jobb oldalon, felül, hátul
Kedves Doktornő! Van egy krónikus fájdalmam, hetek, sőt hónapok óta vissza-visszatér. Régen is előfordult, de nem napi szinten mint mostanában és...
Érdemes-e kollagént szedni idős...
Üdvözletem! Édesanyám 80 éves, és térdfájással, hátfájással bajlódik. Én pár napja elkezdtem csirkekollagént szedni, mert nekem is fáj a...
Hátfájdalom, mellkasfájdalom
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! 24 éves vagyok, ülőmunkát végzek. Már hónapok óta érzek fájdalmat a hátamban. Főleg a bal lapockámnál. Néha...