• Többszöri vállficamra műtét javasolt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktorúr/nő! 31 éves vagyok. Egy hete másodszor ficamodott ki a jobb vállam. Egy szerencsétlen mozdulat következtében. (berántottam a fűnyírót...) Az első ficamom 2.5 évvel ezelőtt volt. (tornateremben talajfogás közben egy tócsán megcsúszott a jobb kezem)  Akkor 3 hétre fel volt kötve a karom, majd gyógytornára jártam, (később MRI felvétel is készült, amin a kezelőorvosom szerint minden rendben volt) és azóta a mostani "balesetemig" semmi problémám nem volt vele. (Focizok, tehát számtalan esésem volt a karomra érkezvén, a legapróbb  gond nélkül.) Most is fel van kötve tehát. Ugyan az a fajta ficam volt, ugyan azt éreztem, ugyanúgy előre "csúszott össze", zsibbadtak az újjaim stb. Az érdekelne, hogy mi lenne a helyesebb: -megerősíteni kellőképpen a vállam, természetesen a fokozatosságot betartva, fokozatosan "gyúrni rá"- nem tudom akkor milyen esélyem lenne a további ficamok elkerülésére? -vagy inkább műtétben gondolkodjak. Tudom, hogy leletek, és röntgen-felvétel nélkül elég nehéz ezt megmondani, de az eddig leírtak alapján várom megtisztelő véleményét! Köszönettel: Vakli Krisztián                                                                                                                                 

        WEBBeteg szakértő válasza a vállficam témában

           Kedves Krisztián!

          2 alkalommal történő vállficam esetén-főleg, ha az nagyobb erőbehatásra következik be- még nem szoktunk feltétlenül műtétet megajánlani.Célszerű az ön által is felvetett speciális fizioterápia alkalmazása, egy ideig nagy erőbehatásnak ne tegye ki a vállát. Amennyiben újabb ficama lenne a gyógytorna ellenére, főleg, ha banális traumára következik be, érdemes a műtéten elgondolkozni, több megoldás is létezik, ez függ a helyi szokásoktól, ill. a vállficam típusától, irányától.

         

        Üdvözlettel: Dr. Juhász Csaba, traumatológus


        Dr. Juhász Csaba, traumatológus
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2009-06-10 21:09:43; Megválaszolva: 2011. október 04., 11:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: