Hirdetés
      • Reumatoid Arthritis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Reumatológus!

        35 éves nő vagyok, semmilyen betegségem nem volt eddig. Pár hete kezdődött, hogy a kezem és a lábam reggelre feldagadt. Később már az arcom és az egész testem is. Ha meleg van, szinte kidurranok a puffadástól, ha hűvösebb, akkor nem annyira. Néha fáj is 1-1 izületem, de az nem vészes. A laboreredményem:HGB:138, Reuma faktor:15, GOT (ASAT):58, GPT (ALAT):87, a többi negatív. TSH:2, 45, Ani-CCP:3. Nem csípett meg semmi és tudtommal nem vagyok allergiás. A reumatológus Salazopyrin-t írt fel emelkedő dózisban. Mi lehet az oka ennek az állapotnak, és hogyan tudnám megszüntetni?

        Köszönöm válaszát:Judit

        WEBBeteg szakértő válasza a végtag duzzanat témában

        Kedves Judit!

        A duzzanatok nem biztos, hogy rheumatoid arthritistől vannak. Ha alapvetően nincs ízületi fájdalom, akkor más okokat is kell zárni a duzzanat hátterében. Rheumatoid arthritisre jellemző a reggeli ízületi merevség, mely azt jelenti, hogy reggelente több, mint 1 óra, amíg be tudja járatni a kéz kisízületeket. A RF, anti CCP szint normális, tehát a jellemző autoantistestek nincsenek jelen, ettől még lehetne RA, csak kisebb a valószínűsége. Ami nagyon fontos paraméter még, a vérsüllyedés, CRP érték, hogy lássuk, gyulladásos aktivitás van-e a szervezetben.
        Ezen kívül fontos még a kézfelvétel, rtg kép, ami szintén jellemző lehet a betegségre, vagy ha most induló folyamatról van szó, akkor pedig MR vizsgálattal lehet diagnosztizálni, hogy van-e a kisízületeknél gyulladás.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-20 15:40:16; Megválaszolva: 2011. október 03., 11:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: