• Csonttörés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        93 éves anyámnál a röntgen elmozdulás nélküli szeméremcsont törést mutatott. Emiatt nagy fájdalmai vannak. Kíméletesen terhelni, illetve mozognia kellene, de a fájdalom ebben korlátozza. Aszthmája van, ezért kezdetben paracetamolos fájdalomcsillapítót ajánlottak, most diclofenacosat szed, de sajnos ezek nem bizonyultak hatásosnak. Kérdem, mi a véleményük a Donalgin átmeneti szedéséről, vagy van jobb? Fájdalomcsillapításban jártas szakembert esetleg tudnak ajánlani?
        Csonterősítőként Tovita+D3-at is szed. Mit lehetne még tenni a gyorsabb felépülés érdekében?

        WEBBeteg szakértő válasza a szeméremcsonttörés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ilyen erős fájdalom esetén valószínűleg nem elegendő a hagyományos nem szteroid fájdalomcsillapító. Ez mégis hatékonyabb lehet, ha helyileg próbálja alkalmazni kenőcs formájában, vagy tapasz formájában (pl. Flector tapasz). Ezen kívül erősebb  hatású a Contramal capsula, csak sajnos idősebb korban nagyobb a mellékhatások jelentkezésének a valószínűsége, így pl. szédülés gyakrabban jelentkezik mellette.
        Végső esetben, ha olyan csillapíthatatlan fájdalmai vannak, és  a fenti szerek egyike sem hatékony, akkor reumatológus szakorvos kábító fájdalomcsillapítót is javasolhat, ez szintén tapasz formájában.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

           Tisztelt kérdező!

          Az, hogy elmozdulás nélküli a törés, jó prgnózist jelent, mert így a kismedencei szervek sérülésének esélyei alacsonyak.a rendszeres, akár hetenkénti kontroll nagyon fontos, a fájdalomcsillapítással kapcsolatban azt tudom önnek mondani, hogy eléggé egyénre szabott.ami az egyik embernek kiválóan beválik, a másiknak nem használ.Nagyon sok un.NSAID, vagyis nem steroid tartalmú fájdalomcsillapító van forgalomban, a Donalgin gasználatával kapcsolatban nekem jó tapasztalataim vannak, de 93 éves korban sokkal inkább a tehermentesítés -ami nem állandó fekvést jelent!!-hasznosabb, mint a gyomornyálkahártyát irritáló gyógyszerek tartós szedése.5-6 hét kell a gyógyuláshoz, ezt a fent említett terápiával kell kivárni.Vannak olyan fájdalomcsillapítók, mint pl. a Mesulid, amely nem bántja a gyomrot, vagy egy új gyógyszer, a Zaldiar, melynek szintén nincs ilyen mellékhatása és tartalmaz egy erős hatású komponenst is. Célszerű ezeket a gyógyszereket gyomorvédelemben szedni, vagyis a szedésükkel egyidőben savtermelést csökkentő gyógyszereket szedni, mint a Quamatel, vagy a vény nélkül kapható Apo-Famotidin.

         

        Üdvözlettel: Dr. Juhász Csaba, traumatológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-21 10:16:16; Megválaszolva: 2011. október 03., 11:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés