• Laborértékek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt DoktorNő/DoktorÚr! Az alábbi laborértékek értelmezéséhez kérném segítségét. VVT süllyedés - 2 mm/h, granulocyta - 44 %, monocyta -9,1 %, ASO - 308 IU/ml, Rheuma faktor - 31 IU/ml, triglicerid - 0,6 mmol/l.(Mi lehet az értékek normálhatártól történő eltérésének az oka?) Válaszát köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a laboreredmény témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ezen eltérések többsége minimális, azt is mondhatnám, hogy nagy valószínűséggel csak véletlenszerűen vannak Önnél jelen. Más a helyzet, ha kifejezett tünetek is társulnak, pl. ízületi gyulladás, duzzanattal, láz, stb. A süllyedés értéke normális, a monocyta arány kissé magasabb, de ezt érdemes később megismételni. Bizonyos vírusfertőzésekben találunk ilyen emelkedett értéket. Ha ez lezajlott, 1 hónap elteltével normalizálódik. Az ASO titer jelezhet gyulladást szervezetben, a Streptococcus baktérium által okozott gyulladás esetén emelkedik meg. Itt is alapvető tisztázni azt, hogy ehhez ténylegesen társul-e valamilyen tünet, illetve góckutatás, elsősorban fül-orr-gégészeti vizsgálata javasolt, hogy nincsen-e egy idült mandulagyulladás, mely fenntartja ezt a magasabb ASO értéket. A triglicerid szint az egyenesen tökéletes, a reuma faktor pedig az esetek egy részében lehet kissé magasabb ízületi panaszok nélkül is.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-10 21:13:01; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 09:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: