Lúdtalp+térd

18 éves vagyok, mindig is lúdtalpam volt, de csak 2 éve hordok lúdtalp betétet. Ez szendvics szerkezetű. Sajnos semmit nem változott a lábam, amióta hordom, pedig folyamatosan bennevan a cipőmben. Kérdésem az lenne, hogy nincs-e valami "drasztikusabb" módszer a lúdtalp kezelésére? Például olyan lúdtalp betét, amiben nagyobbak a görbületek vagy erősebben tart ilyesmi?   (bár nem értek hozzá, nembiztos h az jó lenne) Mit lehet tenni ilyen esetben?  

Jobbak-e az olyan betétek, amelyek személyre szabottak?


Másik kérdésem, hogy hogyan lehet, vagy lehet-e vagy egyáltalán kell-e korrigálni azt, hogy a térdeim túlságosan hátrahajlanak? Ez csak azért jutott eszembe hogy esetleg baj, mert egy ideje fáj az egyik térdem és eléggé instabil az egész.

Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza lúdtalp témában

Tisztelt kérdező!

A leveléből az tűnik ki, hogy veleszületett lúdtalpa van. Ebben az esetben a 16 éves korban felírt betét eléggé elkésett, mert ekkorra un. izmos-és szalagos rögzítettség állapota állhat fenn.Többféle betét létezik, de mindegyik használatának lényege, hogy a láb boltozatos rendszerét helyreállítsa, az esetlegesen kifelé álló sarkat helyes irányba korrigálja.Ha nem alakul ki a fixált lúdtalp, akkor bármelyik, a láb méretéhez igazított betét ezt a feladatot megoldja.

Meg lehet próbálni - bár ezt is fiatalabb korban szoktuk -hogy altatásban korrigáljuk a boltozatokat. A leírása alapján attól tartok, hogy ez már egy olyan fixált lúdtalp, melyen ez a fajta korrekció sem segít. Ritkán végzünk műtétet lúdtalp esetén, de ha a lába az életminőségét jelentősen rontja, kifejezett fájdalmai vannak, korrekciós csontműtét lehetőségén el kell gondolkodni.

Ami a térdét illeti, ez nem betegség, általában alkati dolog, sokszor kötőszöveti gyengeség miatt alakul ki, ill. a sípcsont felső részének kis fejlődésbeni elmaradása okozhatja.Ha instabilitás érzése van, célszerű orthesist, vagyis oldaltámaszos külső rögzítőt felíratni és viselni.

Üdvözlettel: Dr. Juhász Csaba, traumatológus

Kérdés: 2009. május 24., 22:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 11:10
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
A leírt MR eredmény alapján mi a...
Ball váll MR vizsgálati lelet...
Mi a problémám?
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)