Hirdetés
      • Spondylolisis és a sport

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktornő, doktorúr,

        Néhány információ a kérdésem előtt: 18 éves koromban lumbágóm volt, és ekkor az ülepi L3 csigolánál sopondylolysyst diagnoztizáltak nálam. Gyógytorna, pihentetés, diclac, stb... A tornát picit elhanyagoltam, mivel fiatal voltam. Utolsó vizsgálat lumbális fájdalom miatt kb 2 éve, elcsúszást nem mutatott, MRI nem készült. Most 28 vagyok...

        Kérdésem az lenne, hogy a rendszeres hosszú táv futás aszfalton és erdőben vegyesen, mennyire terheli ezt a rész, és javasolt e ilyen megbetegedés esetén az ilyen mértékű futás. Szeretnék félmaratont, majd maratont is futni, de nem tudom nem e ártok e ezzel a hátamnak. Sport közben nem fáj, utána sem szokott panaszt okozni, de néha előjön, és fájdalmat okoz.  Lüktet, és kisugárzik a farokcsontra, amit régen nem csinált. Azt hallottam az aszfalton való futás a csigolyák kocsonyás részének nem tesz jót, illetve a rázkódás, és megterhelés következtében hosszú távon kopást is előidézhet. Ez igaz? Illetve Ön szerint érdemes kivárni egy MRI vizsgálatot? Tünetmentessé tehető ez a betegség a mélyhátizmok erősitésével? Szeretném újra elkedzeni a tornát, illetve ha  ön szerint lehet alternatva az izmok erősitésére, pl. labda, úszás, mbt cipő viselése? Válaszát megköszönve: Lili

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a Spondylolisis témában

        Kedves Lili!

        A mértékletes sporttevékenység biztosan nem árt, de valóban az aszfalton futás, főleg a hosszútávfutás nem ajánlott ilyen esetben. A torna, különösen a gerinctorna ajánlott, úszás is jó tesz a gerincoszlopnak. Az MRI vizsgálatot csak úgy, nem feltétélenül kell megismételni, akkor érdemes, ha valamilyen terápiás konzekvenciája lenne, aza műtétet igénylő sérv, stb.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-28 14:48:34; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 09:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: