• Érdemes - e megműtetni 27 évesen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        tisztelt dr ur/no

        Nagy dillemaban vagyok, nem tudom mit tegyek.27 eves leszek es komoly problemam van a csipommel.Ketoldali csipoficamal szulettem amit pavlik kengyelel probaltak kezelni de mivel a kengyel vegleges repositiot nem ert el igy rosen sint helyeztek fel 2 napra majd ismet Pavlik kengyelt hasznaltak.Ez tortent 1983 ban. 1989 -ben volt egy auto balesetem amikor is combcsont torest szenvedtem es 2 cm ert ossze csuszott a combcsontom.Igy most rovideb a jobb labam amelyikel a fo gondom van.2005-os vizsgalati eredmenyek szerint az orvost idezem:midket csipoizuletben valgus -allas lathato. A vapa viszonylag sekely, foleg jobb oldalon. A lumbalis gerincen enyhe ivu balra convex scoliosis. A lumbalis lordosis megtartott. Az L.2.-3. csigolya felso zarolemezen egy -egy Schmort-hernia.Sajnos rontgen felvetelt nem tudok csatolni mert az a Honved korhazban van. A kerdesem az lenne hogy ha gyereket szertnek akkor milyen szintu karosodat szenvedhet a csipom. A doktor ur  akinel votam meg par eve azt mondta hogy kb 5 ev mulva muteni kell(ennek kb 5 eve) es ha szulok akkor csak csaszarral szuljek. Mi tortenhet ha nem mutetem meg? Gyereket mindenkeppen szeretnek korulbelul 2 ev mulva.Ugy hallottam a protezis csak 15 eveg jo utana megint cserelni kell.

        WEBBeteg szakértő válasza a csípőprotézis témában

          Tisztelt kérdező!

            27 éves korban nagyon korai a protézis beültetése, mert kb. 42-45 éves korában már cserélni is kellene, nem beszélve arról, hogy a negyvenes korosztályban beültetett primer prozézis is korai. Szóval, ilyen fiatalon akkor teszünk kivételt, ha kifejezetten nagy a deformitás, állandóak a fájdalmak. Még ekkor sem a protézis a végleges megoldás, hanem az un. korrigáló osteotomiák, a bedence bizonyos csontjainak átvágása és megfelelő irányba történő korrekciója. A rendszeres testmozgás, úszás lassíthatja a kopási folyamatokat, a szülés a szűkebb medenceviszonyok között elképzelhető, hogy császármetszéssel kell, hogy történjen.

         

        Üdvözlettel: Dr. Juhász Csaba, traumatológus


        Dr. Juhász Csaba, traumatológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-10 22:12:48; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 12:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: