Hirdetés
      • Hátfájás!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor nő/úr!

        32 éves vagyok, állandó hátfájásra ébredek reggelente.Voltam reumatológián, elküldtek röntgenre, melynek ez lett az eredménye:

        A D-L gerinc rtg. eltérés nélkül. A praesacralis porckorong dorsalisan kissé laposabb.Spondylolisis LV., lishesisis nincs. A sacrumon bő újnyi széles spina biffida látható.Sacroileitis ld.

        Dysplasia cox.cong.lu, enyhe foku coxarthrosis és coxa valga.

        Akkor ez most magyarul mit is jelent? Ez lenne a kérdésem. Mert a doktornő kiírt 10 ultrahangos kezelést, és mondta ha az letelt menjek vissza és megnézi a röntgen eredményt is.De 3 hónap múlva kaptam időpontot a doktornőhöz.Szeretném mihamarabb megtudni hogy mit is jelent a röntgen eredmény.

        Előre is köszönöm!

        Tisztelettel:

        Anna

        WEBBeteg szakértő válasza a hátfájás témában

        Kedves Anna!

         

        A következő eltéréseket írták le: A háti és ágyéki gerincnél nincsen eltérés, de az LV-ös csigolyán meszesedés látszik.  A gerinc keresztcsonti szakaszán, a csigolyák laposabbak. A keresztcsontnál nyitott a gerincoszlop, és a sacroiliacalis ízületben, azaz ahol a medencecsont ízesül a keresztcsonthoz, gyulladás látható jobb oldalon. A csípőfelvételen pedig van egy kis veleszületett rendellenesség, a medence csont vápája, hova a combfej illeszkedik, sekélyebb. Ez olyan szempontból érdekes, hogy kopásnak erősebben ki van téve az ízület. 

        Ezeket a leleteket együtt kell értékelni a laborleletekkel, pl. CRP,  süllyedés, ami utalhat gyulladásra. Ha ezek magasabbak, akkor másként kell kezelni az ízületi gyulladást is. Alapvetően úgy gondolom, hogy a rtg alapján nagyon sürgető dolog nincs jelenleg.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-28 08:41:26; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 11:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: