• Izületi nedv, porc

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/doktornő!

        Régóta sportolok, konditerembe járok/jártam, valamint belekóstoltam az ökölvívásba is. Az izületeim eléggé ropognak, ez néha egy fekvőtámasznál is nagyon hallható. Ezért úgy döntöttem, hogy körülbelül 2 hónapig szedni fogok egy izületvédő formulát (Joint-X).

        Ez segít majd a porcképzésben és a "kenőanyag" pótlásában.

        Az egyik kérdésem az lenne, hogy ha majd eléggé úgymond felgyógyultak az izületeim, akkor van e valami olyan élelmiszer, amivel szinten tudom őket tartani. Egyszer hallottam, hogy egy ideig kell izületvédőt szedni, aztán jó a lenmagolaj. Ennek így van e értelme?

        A másik kérdésem: egyszer valamikor decemberben, és ma is, a bal térdem elkezdett fájni. Nem is kifejezetten fájdalomról van szó, hanem ha kifeszítem, úgy érzem, mintha a térdkalácsom nyomná a sípcsontomat. Hasonló érzésem van, ha behajlítom a lábamat. Alaphelyzetben szimplán érzem, hogy ott a térdem, a másik lábamnál ilyen nincs. Ez pontosan mitől lehet, és segít e rajta a fentebb leírt izületvédő?

        Előre is köszönöm a válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a ízületi porc témában

        Tisztelt Kérdező!

        Vannak bizonyos élelmiszerek, melyek talán porcvédő hatással bírnak, ezek olyan ételek, melyek telítetlen zsírsavakat (pl. olivaolaj, vagy lenmagolaj), vagy egyéb antioxidánsokat tartalmaznak, pl. sok C-vitamint. Ezzel ellenkezőleg a dohányzás, alkohol, és bizonyos élelmiszerek nem tesznek jót a porcanyagcserének.
        Tehát ezt az utat meg lehet próbálni, hogy néhány hónapig szedi a porcvédőt, majd a táplálkozásra is odafigyel.
        A bizonytalan térdfájdalom oka lehet a térdkalács porcfelszínének a károsodása miatt., de egyéb eltérés is lehet a térdnél. Ha ez nem múlik, ortopédiai vizsgálata javasolt.

         

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-04-07 20:37:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 13:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: