• Tetánia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/nő!

         

        Nálam januárban tetániát diagnosztizáltak, mint az influenza ellni védőoltás és stressz eredménye. Izomgörcseim, izomfájdalmaim vannak, görcsöl a nyakam, sokszor szorit a torkomnál. Antidepresszánst szedek január 23-tól. Az izomfájdalmak és görcsök már nem jelentkeznek annyiszor, a nyakam is jobb, viszont még mindig állandóan görcsöl. Mozgatni tudom, nincs vele gond, sőt tornázok, úszok, csak ha ülök, márpedig sokat ülök (szakmámból kifolyólag), akkor érzem jobban hogy görcsöl és ugy érzem mintha állandóan izomlázam lenne. Ha megnyomom fáj, pont ezért járok gyakran masszázsra is.

        Azt vettem észre az utóbbi időben, hogy kicsit tompa vagyok. Nem fáradtságnak mondanám, csak a fejemben érzem, néha picit szédülök is. Csináltak nyaki csigolya röntgent, fej CT-t, EEG-t, EMG-t. Az EMG-n kívül (kimutatta a tetániát)  minden rendben volt.

        Az lenne a kérdésem, hogy azéltal, hogy állandóan görcsöl a nyakam, elzáródhatnak bizonyos erek a nyakban és ettől érezhetem magam kicsit tompának? A koncentrációval sincs gondom.

        A tetániáról nem sok információm van. Annyit tudok, hogy hosszantartó és izomgörcsökkel, légzészavarral ( nálam ilyen nem volt) jár.

        27 éves vagyok, a vérnyomásom normális.

         

        Válaszát előre is nagyon köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a tetánia témában

        Kedves Kérdező!

         A nyak izomzatának görcse nem tud érelzáródást okozni. Szerintem a tompasága az antidepresszáns szedésével illetve magával a depresszioval van összefüggésben. A tetania a vérben lévő Calcium ion mennyiségének  hirtelen csökkenése okozza. Ha tényleg ez áll fenn, akkor azt belgyógyászaton ki kell vizsgálni, miért lehet, emellett ha a laborvizsgálatok is igazolják a Calcium ion alacsony szintjét, pótolni kell. Érdemes lenne, ha  ülőmunkát végez, és nyaki gerinc panaszai vannak, speciális széket beszerezni és tartásjavító fűzőt viselnie, ami sokat enyhíthet a panaszain.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-04 23:30:43; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 13:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: