• Ossealis disseminata

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr úr. Kédésem! Milyen tüneteim lesznek Herceptin kezelés után. 2008.12.16 MultiboneSm terápiát kaptam Jövöhéten kapom a Herceptint. Nem sok ez? Nem tudom meddig lehet ezzel a betegséggel élni? Köszönöm elöre is. Üdvözlettel. Evita.

        WEBBeteg szakértő válasza a ossealis disseminata témában

        Az onkológus válasza:

        Tisztelt Kérdező!

        A Herceptin egy fehérje természetű ellenanyag (antitest), ilyen módon olyasmi tünetei lesznek mindössze, mint egy védőoltás után. A második, harmadik, stb. Herceptin után már szinte semmilyen tünet nem jelentkezik.
        Viszont: a szívműködést kicsit befolyásolhatja, ezért orvosa el fogja rendszeresen küldeni EKG-re, meg szív-ultrahangra.
        Másik kérdése, hogy meddig lehet ezzel élni?
        Nem tudom megmondani a leletek nélkül: mi volt a részletes szövettan (hormonreceptorok, stb.), és mikor volt az eredeti emlődaganat. Hány csontra lokalizálódik most a baj?
        Van-e máshol is (máj, tüdő, bőr, nyirokcsomó, stb.) áttét, vagy a csontokra korlátozódik?
        Erősen korlátozza-e a napi életben (milyen az álatlános állapota?)?
        Ezektől függően lehet körülbelül megjósolni a várható élettartam átlagát. Egy konkrét emberét pontosan megjósolni nem lehet, de általában fél évtől, nyolc hónaptól jó néhány évig terjedhet az ilyen esetekben.
        Láttam a csatolt fájl-t is, de nekem nem nyílik meg.


        Dr. Nagykálnai Tamás

        A reumatológus válasza:
         
        Tisztelt Kérdező!

        Nem írja pontosan, hogy mi miatt kapja majd a Herceptint, de úgy sejtem, hogy emlődaganat miatt fogja kapni. A herceptin fehérjetartalmú szer, ún. monoclonális antitest, mely a daganatsejtekhez kötődik, és gátolja azok szaporodását. Az első infúzió alkalmával különös figyelmet kell szentelni a gyógyszer fehérjetartalma miatt a lehetséges allergiás reakciók kivédésére; ez lehet kisfokú torokszorító érzés, dagadás, bőrviszketés, kipirulás, súlyosabb allergiás reakció előfordulása azért ritka. Ezen kívül a betegek 10%-ánál enyhe influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek. Hőemelkedés, láz, izomfájdalom, orrfolyás. Bizonyos gyomor-bél rendszeri mellékhatások is előfordulhatnak, hasmenés, gyomorfájdalom. Ezek megelőzésére lehetséges, hogy fognak adni Önnek gyógyszert az infúzió bekötése előtt közvetlenül.

        Tisztelettel: 
         

        Dr. Szamosi Szilvia 
         
         

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-02-08 18:09:45; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 13:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés