• Süllyedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő!

        33 éves nő vagyok.

        Most készült el a laboreredményem. Minden adatom rendben van, kivéve a süllyedést, ami 40!

        Tudom, ez azt jelenti, hogy gyulladás van a szervezetemben. Különösebb bajom nincs. Amiről tudok, hogy mindkét térdemben baker cysta van. Lehet ettől ilyen magas a süllyedés?

        Tavaly volt egy laparoszkópos epeműtétem. Műtét előtt 32 volt a süllyedés. Akkor senki nem foglalkozott vele. Gondolom azt hitték, hogy az epe miatt van.

        Érdeklődnék, hogy lehet-e összefüggés a cysta és a süllyedés között; illetve, hogy ezzel a cystával mi a teendő? 2006-ban diagnosztizálták a cystát, de csak Rheumon gélt, majd később 1-1 doboz Brexin és Condrosulf 800 tablettát kaptam. Aztán semmit. Van, hogy a lábfejem (a bokacsont alatt) borzalmasan bedagad! lúdtalpam, bokasüllyedésem nincs.

         

        Várom válaszát!

        Előre is köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a vérsüllyedés témában

        Tisztelt Kérdező!


         Valóban a gyorsult We leggyakoribb oka a gyulladás, de számos egyéb ok következtében is megfigyelhetjük. Autoimmun betegségekben, daganatos betegségekben, illetve myeloma, vagy azt megelőző állapotokban is, valamint terhes nőknél élettani jelenség. A Baker cysta miatt elvileg lehetséges, hogy magasabb a süllyedés, de ez azt feltételezi, hogy gyulladás van; ilyenkor feszes, fájdalmas a cysta. Ha ez nem mutat aktivitást, akkor nem attól van feltehetőleg.

        Kizárandó vizelet-, epeúti-, légúti fertőzés, fogászati góc. Laboreredményekben nagy jelentősége van még a CRP értéknek, mely gyulladás esetén szintén megemelkedik. Ha végképp semmilyen magyarázatot nem találunk, egy alkalommal érdemes megnézni az immunglobulinszinteket és összetételt a vérben laborvizsgálattal, mert  ezzel lehet kizárni a myeloma multiplex, vagy azt megelőző kórképek lehetőségét.
        A Baker cysta kezelése gyuladáscsökkentőkkel történik, le lehet szívni a tartalmát, ha megnövekszik, illetve ortopédiai beavatkozás során ki lehet szedni, de az esetek egy részében visszanőhet.


        Tisztelettel:

         

         Dr. Szamosi Szilvia

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-28 09:37:49; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 12:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
      • Infografika és videó
      • Hirdetés