• Rheumatoid arthritis és gyermekvállalás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Szántó Antónia!
         
        23 éves vagyok, 2 éve diagnosztizáltak nálam rheumatoid arthritis-t. Először kaptam 2 szteroid lökést, majd methotrexatot kezdtem szedni, ezt egy évig bírtam , volt egy kis probléma a májammal és Aravát szedek ( 20 mg-ot naponta) 2008. júliusa óta.
        A vérképem nem szokott kimondottan rossz lenni, a süllyedés 15-20 körül van, a reuma faktor 100-140 között a crp pedig 4 körül, az Arava szedése mellett. A kisizületeim érintettek, mindkét kézfejem ujjai, csuklóim, mindkét lábélem és a lábujjaim izületei is be szoktak gyulladni.
        A problémám a következő: gyermeket szeretnénk a párommal, de az aravát a mai napig szedem. Tudom, hogy károsítja a magzatot és nem szabad szedni terhesség alatt, sőt két évvel teherbeesés előtt sem. Amikor ezt nekem felírta a szolnoki reumatológusom, azt mondta, hogy fel lehet gyorsítani a kiürülését bizonyos gyógyszerekkel.
        Nagyon félek, hogy a leendő babánknak valami baja esik, vagy akár nekem a terhesség alatt, ezért azt szeretném kérdezni, hogy mikor kellene abbahagynom, tényleg létezik-e olyan gyógyszer ami felgyorsítja kiürülést, kihez fordulhatok ezzel a problémával, hogy biztos legyek abban, hogy minden rendben fog menni?Ön esetleg tudna segíteni, ha nem akkor tudna ajánlani valakit aki ennek a területnek a specialistája?
        Válaszát előre is köszönöm!
        Tisztelettel: B. Anita.

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermekvállalás témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az Arava kiürülését valóban meg lehet gyorsítani. Ez a készítmény azonban Magyarországon nincs forgalomban, így tehát arra van esély, hogy az adott kórház reumatológusa esetleg be tudja szerezni Önnek a kórházi, vagy valamelyik egyetemi patikából. Ez a készítmény a cholestyramin, melyből 11 napon át napi 3x8 g-t kell szedni, illetve alternatív lehetőségként aktív szénnel is írják, hogy elősegíthető a gyógyszer kiürülése. Ebben az esetben szintén 11 napon át napi 4x 50 grammot ajánlanak, Az ajánlásban benne van az is, hogy az Arava szérumszintjét kell még ellenőrizni a kezelés előtt, majd  14 nap múlva, és 0,02 mg/l alatt kell lennie ennek. Ezt követően 3 hónapot kell várni, hogy a magzati toxicitást minimálisra csökkentsük, de ha saját magamról lenne szó, én fél évet várnék. Ez a szérumszint meghatározás is erősen kérdéses, ugyanis nem tudom, hogy néznek-e valahol ilyet Magyarországon!
        Megkérdezem, hogy a DEOEC gyógyszertárben van-e ebből a készítményből, és akkor jövő hét folyamán visszatérhetünk rá!

        Tisztelettel: 
         

         Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus

         

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-22 08:57:56; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 13:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés