• Laboreredmény: Mi lehet az emelkedett érték oka, és mire utalhat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Rutin vér és vizeletvizsgálaton az alábbi eredményt kaptam. Kreatinin: Ref.ért: 53-100 mol/l Mért ért: 111 mol/l Húgysav meghat: Ref.ért: 178-345 mol/l Mért ért: 399 mol/l Mi lehet az emelkedett érték oka, és mire utalhat?? Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel: Kulcsár László

        WEBBeteg szakértő válasza a húgysav, kreatinin témában

        Tisztelt Kulcsár Úr!

        A kreatinin szintet, ha magasabbnak mérték, az arra utal, hogy be van szűkülve a vesefunkciója. Ennek van sokkal érzékenyebb laborítóriumi jelzője, a GFR (glomerularis filtrációs ráta) érték, melyet már a legtöbb laboratórium feltüntet. Az idült veselégtelenség többféle okból alakulhat ki, leggyakrabban magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez társul. Emiatt beszéljen háziorvosával, hogy milyen gyógyszeres kezelési lehetőségek vannak. Gondolok itt a vesevédő vérnyomáscsökkentőkre (ACE-gátló csoportba tartozó). Ha egyik betegsége sincsen, akkor más okból szűkült be a vesefunkció. A harmadik leggyakoribb ok még a tartós nem szteroid gyulladácsökkentő, illetve egyéb fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése, melyek tartósan szedve vesekárosító hatásúak, ez az ún. analgetikum nephropathia.
        A hugysav szint lehet, hogy azért magasabb, mert van egy általános anyagcsere zavar a szervezetben, ha nagyobb az Ön testsúlya, esetleg magas vérnyomása van, és esetleg a cholesterin és triglicerid szint is magasabb, akkor nagy valószínűséggel ehhez társul a magas hugysav szint is. Ha nincsenek emellett ízületi panaszai, akkor nem kell hugysavcsökkentőt szednie, de mindenképpen javasolnám a diétát.

         Tisztelettel:

         

         


         dr.Szamosi Szilvia

         Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-12-01 10:21:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 15:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés