• D vitamin szedése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr! 55 éves nő vagyok. Rendszeresen járok csontritkulás vizsgálatra. Az utolsó vizsgálat minimális romlást mutatott ki. Ismerősöm szerint már kellene szedni rá d vitamint .Ő az Alpha D3 Tewa -0,25 tablettát szedi. Talán nekem is kellene? Nem vagyok otthonülő,mindenhova gyalog és tömegközlekedéssel járok. Tehát ha süt a nap gondolom begyüjtök egy kevés D vitamint. Egy ideig szedtem kalciumot de most abbahagytam . Válaszát köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a csontritkulás témában

        Tisztelt kérdező!

          A D vitamin szedése csontritkulás esetén hasznos, de az ön által is felvetett természetes vitamintermelési mód, vagyis a napsütés jótékony hatása nem kerülendő.Téli időszakban természetesen ennek hatása csekélyebb, ilyenkor a gyógyszeres szedést előtérbe kell helyezni, nyáron pedig teljesen abba lehet hagyni a fentiek miatt.A kalcium adása is szükséges, különösen, ha az un. T-score érték egyre negatívabb irányba tolódik.Ajánlatos pezsgőtabletta formájában szedni, de bő folyadékfogyasztás mellett, mert a vesekő  kialakulásának a veszélye ennek hiányában megnő.A rendszeres, félévenkénti kontroll elengedhetetlen!


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-08 19:19:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 07:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: