Hirdetés
      • Tompa térdfájdalom 3 éve

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Már 3 évvel ezelőtt voltam a térdemmel vizsgálaton és a röntgen és az ultrahang sem mutatott ki semmi rendelleneset.....de azóta is tompa fájdalmat érzek a térdemben néha. Focizom egy megyei III.as csapatban. Focizás közben nem érzek fájdalmat, zavartalanul tudok játszani. Utána viszont tompa fájdalmat érzek. Nem is annyira fájdalom ez csak zavaró. Ha kézzel nyomogatom a térdem kívülről akkor semmilyen fájdalmat sem érzek. A térdem szokott ropogni is. Most kezdtem el egy izületvédő tabletta szedését. Az lenne a kérdésem, hogy milyen vizsgálat mutatná ki, hogy pontosan mi is a bajom, és hogy az izületvédő használhat e? Tisztelettel Dezső

        WEBBeteg szakértő válasza a térdfájás témában

        Kedves Dezső!

         Ha rtg vizsgálat nem mutatott semmilyen rendellenességet, akkor bizonyára törés nincsen, ill durva ízületi rés beszűkülés sem, ugyanis ezt le szokták írni, ha látszik a leleten.A térdízületben lévő lágyrészeknél viszont lehet probléma, amit a rtg felvétel nem mutat, UH vizsgálat a kisebb problémákat ki szokta mutatni, de az MR vizsgálat találati biztonsága nagyobb, általában pontosan leírja az eltéréseket, mint a keresztszalagok, rostos porcok, az un. meniscusok állapotát.

        Ha panaszai folyamatosan fennállnak, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy a radiológiai vizsgálatok kihagyásával térdtükrözés történjen, mellyel teljes biztonsággal megítélhető a térdízület állapota. Láthatóak a bevezetett kamera segítségével a fent leírtak mellett a csontokat borító üvegporcok állapota, melyek kopása esetén szokott ropogás létrejönni. Nem tudom, milyen térdvédő szert szed, olyan kell, ami a porc szerkezetének összetevőjét tartalmazza, ilyen a vény nélkül kapható Proenzi-3, de ettől nagyobb adagban tartalmazzák a vény ellenében kapható porok, ill.kapszulák, ehhez tanácsolom orthopéd szakorvos felkeresését, aki elkezdi a térd állapotának a felmérését fizikális vizsgálattal, emellett a fent leírt vizsgálatokat is elrendelheti.

         Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-08 23:14:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 07:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés