• MRI-vizsg. (még 1x)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő ! A napokban fenti kérdést intéztem Csapatukhoz, s meg kell mondjam, azóta a kételyeim csak gyarapodtak.(a teljes anyagot nem ismétlem, a lényegi részt kiemelem) Néhány orvossal beszéltem azóta, s (alapkérdésben!) egymásnak teljesen ellentmondó véleményt fogalmaztak meg. Esetemben MRI-vizsg. lenne szükséges, a "CT-től érdemi többletinformáció nem várható" (mondták, hivatkozva a 2 eltérő vizsgálat jellegére; csontok kontra lágyszövetrészek leképezhetőségére)Az MRI-vizsgálatot Miskolcon nem végzik el (fémvarrat-sor bal tüdőben, de innen adódik újabb kérdés: mi a helyzet a fixen rögzített -fémvázra készített- fogpótlásoknál?). Máshol viszont lehetőség van e vizsgálatra, mert a berendezés gerjesztőtekercseit lehet szakaszolni, azaz csak bizonyos, célirányos területre összpontosítani (esetemben deréktájékra). Ezt az infót szintén orvostól kaptam. Feltételezem, nem a hasára csapva jelentette ezt ki, hanem rendelkezik erről ismeretanyaggal. Már legalább 5 helyre(ilyen irányú szakrendelő) küldtem E-mailt, de határozott(és egyértelmű; kizáró vagy megerősítő!)választ még sehonnan sem kaptam. (Már eljutottam a PET/CT oldalra is, mint lehetséges alternatíva.Csak ez igen költséges, s nem biztos hogy támogatott OEP által. Limitált az éves vizsg. száma.)Jelenleg az az álláspont van érvényben, hogy várjuk meg az 1 hónap múlva aktuális csont-izotóp vizsg. eredményét. Kérdésem összefoglalva: hol van az országban (ha van!) olyan készülék, mellyel a célirányos területre korlátozható az MRI-hatása ? U.I.:csakazértsem hagyom, hogy egy kis fennforgás kedvemet szegje, oldalukról továbbra is csak pozitív felsőfokon tudok véleményt nyilvánítani. Üdvözlettel : Lesliebá.

        WEBBeteg szakértő válasza a MRI vizsgálat témában

        Kedves Lesliebá!

        Nyitott MR készülék több van az országban, de olyan amelyikkel gerinc vizsgálatot is lehet végezni csak Kaposvárott mûködik. A legtöbb nyitott MR készülékkel csak kisebb ízületek vizsgálhatók, mint váll, könyök, csukló, kéz, térd, boka, láb. Lumbális gerinc vizsgálatot a 1.5 Teslás zárt MR géppel is lehet végezni. Ez a vizsgálat az un. lumbalis tekerccsel készül, mely a lumbalis gerinc körül gerjeszt mágneses teret, de az alap mágneses tér ekkor is fennáll, mely az egész vizsgáló helyiségben kifejti hatását, akkor is amikor éppen nem vizsgálnak. Ugyanakkor a lumbalis tekercs mûködése közben (vizsg. ideje alatt) gerjesztett mágneses tér hat a távolabbi testrészekre is.

        ( A kérdés megválaszolásában Dr Benkő Klára radiológus főorvosnő volt a segítségemre)

        Dr Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-20 09:11:50; Megválaszolva: 2011. július 28., 16:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés