Gyógyszer csere

Tisztelt web orvos. 3-és 1/2 éve szedek Methotrexat Lachema 2, 5mg os gyógyszert reumatoid arthritis betegségre, kérdésem: nem lehetne e lecserélni vagy helyetesiteni

WEBBeteg Szakértő válasza rheumatoid arthritis témában

Tisztelt Kérdező!

A MTX (methotrexate) az egyik leghatákonyabb bázisterápiás szer a rheumatoid arthritis kezelésében. Azért hívják bázisterápiának, mert tartósan kell adni, és tartósan gátolja a gyulladást, visszafogja a betegség aktivitását, és tartósan adva sem okoz súlyos mellékhatásokat. Ezzel szemben a szteroid tartalmú gyógyszerek, mint pl. a Medrol tbl rengeteg mellékhatással rendelkezik, de rövid távon nagyon jó és erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van.

Ebből következik, hogy amennyiben Önnél mellékhatást nem okoz a MTX, illetve jó hatású az ízületekre, nem aktív a betegség, akkor semmiképpen sem javasolnám, hogy leváltsa. Más a helyzet, ha nem jól érzi magát, mert akkor vagy az adagon kell változtatni (mellékhatások esetén csökkenteni, ízületi panaszok esetén növelni) , vagy pedig más, bázisterápiás szerre áttérni. Ilyen szer az Arava, de csak akkor szabad az orvosnak is váltania, ha indokolt.

Tisztelettel:

Dr. Szamosi Szilvia

Kérdés: 2008. december 10., 19:14 ;Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 11:59
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
rheumatoid arthritis
Rendszeresen úszom, az lenne a kérdésem, hogy a betegségem kapcsán fellángolt állapotban javasolt-e az izületek az úszás kapcsán kitett...
RA kezelés?
Tisztelt Doktor úr/ nő! Kicsit több mint egy hónapja kissé emelkedett reumafaktor miatt (70) készült további vizsgálatok 275-ös antiCCP-t...
Szedhetem ezeket a gyógyszereket...
Tisztelt Doktornő! Betegségem a reumatoid artritisz. Jelenlegi vérvizsgálatom eltérései: vörösvérsejt süllyedés-105mm/h, anti-streptolizin O...
Reumatiod arthritis diétája
Kedves Dotor Úr, Nő! biológiai terápiát kapok 2. éve az első évben a Remiceda infúziót kaptam de sajnos nem vált be mert allergiás sokkot kaptam...
RA
Tisztelt Doktornő /Úr/ RA betegségemre Trexan gyógyszert szedek. Tudomásom szerint, ez nagyon erős gyógyszer. Az ízületeim sokat javultak, ám a...