• Mit tehetek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Hőtérképes vizsgálaton voltam ami kimutatta, hogy degeneratív elváltozás jelei vannak a nyaki, az alsó ágyéki és keresztcsonti gerincszakaszon. Ha az MR-vizsgálat is kimutatja, akkor lehet ezt valahogyan kezelni, gyógyszeresen, esetleg gyógytornával? Válaszát köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a MR - vizsgálat témában

        Tisztelt Kérdező!

        A kérdésre természetesen válaszolok, de egy kis kitérőt engedjen meg nekem.
        A hőtérképes vizsgálat véleményem szerint nem alkalmas ezen betegségek diagnosztikájára, őszintén szólva nem is tudom, hogy milyen elvek alapján nyilatkoznak a nyaki gerinc kopásos eltéréseiről. Tehát, ha engem a szakrendelésen ilyen lelettel keres meg egy beteg, én azt figyelmen kívül hagyom, mert nem gondolom, hogy szakmailag eléggé megalapozott a vizsgálat.
        Visszatérve a kérdésre, ha ténylegesen degeneratív eltérések vannak a nyaki és az ágyéki szakaszon - melyre egyébként idősebb korban igen jó esély van - akkor azt a rtg vizsgálat ki fogja mutatni, és "csak" emiatt nem is indokolt, hogy MR vizsgálat történjen. A rtg ki fogja mutatni, hogy a szalagtapadások helyen kis csontnövedékek, ún osteophyták jelennek meg (csőrök, kapocsképződés). Az MR vizsgálat akkor szükséges, ha a csigolyák közötti porckorongokat szeretnénk megítélni sérvre jellemző tünetek jelentkezésekor, vagy, ha alapos a gyanu arra, hogy pl, egy csigolyatesten van olyan eltérés, mely a rtg-el nem látszik, pl. tuberculosis, vagy daganatos eltérés.
        A spondylosist, tehát a gerinc degeneratív eltérései gyógytornával, fizioterápiával, illetve sszükség szerint erősebb fájdalom idején fájdalomcsillapító gyógyszerrel, valamint izomlazítóval lehet kezelni.


        Tisztelettel: dr. Szamosi Szilvia belgyógász-reumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-16 00:09:31; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 14:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés