Hirdetés
      • Ízületi probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Férjemnek 17 éves korába volt izületi gyulladás a térdébe feküdt is kórházba ott nem tudtak rajta segíteni, így továbbküldték az ORFI-ba ott helyrehozták. Egy évre rá a másik térde gyulladt be, azt már a helyi kórházban tudták kezelni. Most 34 éves és a bokája van állandóan begyulladva szedi a Medrolt és a Celebrexet, de amint csökkentené újból elkezd fájni a bokája és be is van dagadva, sántikál, alig tud menni ez így megy már 1,5 éve az elején kapott még a bokájába Kenalog injekciót, de az is csak ideig-óráig volt jó. A vérképe:( csak azt írom, ami eltér) Kalcium 2,10 (2,25-2,75), A/G 3,00 (1,00-2,00), C-reaktív prot. ultraszenzitív 39,4 (0,0-10,0), MCV 79,9 (85,0-95,0), Neutrophil% 71,6 (50-70), Neutrophil# 6,6 (3,7-5,0), Lymphocyta% 23,6 (25-40), Mikrocyta VVT 7.5 (8-13), Makrocyta VVT 2,8 (0-2,5), süllyedés 20 (3-12). A háta a gerinc mellett is nagyon szokott fájni és a nyaka is alig tudja fordigatni. A leletre ez van írva Elsimult lumbalis Lordosis. A Lumb. gerinc ütögetésre érzékeny. A nyaki és lumbalis gerinc Dorsaflexioja korlátozott, paravert. izomspasmus. A felső végtag mozgásai szabadok. Csípőmozgások szabadok. A jobb boka duzzadt a külboka nyomásérzékeny. Oldalirányú lumbalis gerinc röntgentfelvételén: Csontszerkezeti eltérés nem látható.Zárólemezek épek. Csigolyák közti rések megtartottak.Nyaki gerinc oldalirányú: A nyaki lordosis elsimult. Csigolyák mésztartalma, csontszerkezete szabályos. Csigolyák zárólemezei épek. Csigolyák közti rések szabályosak. az alsó harmadban a csig. testek dorsalis peremsarkai megnyúltak. Betekintő szakreum felvétel Mko. az SI. izületi rés egyenetlenül beszűkült. Boka összehasonlító felvétel: Mésztartalom megtartott, csontszerkezet szabályos. Kontúrok épek. Izületi rések normál tágasságúak. Bal oldalon a külboka csúcsa alatt 3mm-es kerek különálló meszesedés. Diagnózis: Art.Polyartic, Sacroileitis L.U., Spondylosis univ., SNSA. Ezek a legutolsó leletei. Két hete már a másik bokája is fáj, étvágya sincs. Szeretném kérdezni, hogy a diagnózisok mit jelentenek, és a leletet elmagyarázná nekem? Önnek mi a véleménye? A reuma faktor az jó, akkor lehet, hogy ezzel nem is reumatológushoz, hanem ortopéd szakorvoshoz kell fordulni?A vérképéről mi a véleménye? Mit jelent az A/G? Mit jelent az, hogy az magas? Kérem adjon tanácsot. Előre is köszönöm. Üdv: Müllerné

        WEBBeteg szakértő válasza a ízületi gyulladás témában

        Kedves Müllerné!

        A leírás alapján elég egyértelmű a diagnózis, illetve az is, hogy minél hamarabb kezelni kell a betegséget, lehetőleg hozzá értő szakember, reumatológus által.
        A laborvizsgálatok alapján a gyulladásos paraméterek emelkedettek, a betekintő SI felvételen gyulladás látszik a csípőlapát és az ágyéki gerinc közötti ízületnél, ez a sacroileitis. Ezen kívül még egyéb perifériás ízületi duzzanata is van. Nem tudom, hogy a gerincmozgások mennyire vannak beszűkülve, de ezek alapjén valószínűleg spondylitis anklyopoetica nevű betegsége van. Erre a betegségre vannak új terápiás lehetőségek, ún. biológiai terápiás kezelés, mely a gyulladást nagyon hatékonyan gátolja, specifikusan. A szteroid tartósan semmiképpen nem ajánlott.
        Nemtudom hova valósi, de mindenképpen keressen fel egy nagyobb reumatológiai centrumot, és biztos vagyok benne, hogy megfelelő kezelést fog kapni a betegségére!
        Mi a debreceni Reumatológiai Tanszéken készen állunk, hogy segítsünk, ha Ön is így gondolja!


        Tisztelettel: dr.Szamosi Szilvia

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-05 22:59:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 07:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot kívánok. Olyan kérdésem lenne, hogy voltam MR vizsgálaton aminek az eredménye nem egészen tiszta. Az áll benne, hogy az intervertebralis discusok víztartalma az alsó lumbális szakaszon mérsékelten dehydráltak. Az L.V.S.I. discuson...
        Tisztelt Doktor Úr/Úrhölgy! Ez év október óta fáj a jobb vállam. Sérülés nem érte. Rendelkezem friss MR lelettel amire kórházi szakrendelés során a szakorvos azt mondta nem igazán tud mit javasolni mivel nem váll specialista. Ugyanitt...
        Tisztelt Doktornő! Két hónapja fáj a nyakam kisugárzik midkét vállba, a hátam a derekamba állandóan becsípődik egy idegszál. Néha , ha sokat ülök akkor érzem a fájdalmat a balo. csipőmbe. Az elején Voltaren 75 Inj. Algopiryn inj....
        Tisztelt Doktornő! Több mint egy évtizede tudomásom van róla, hogy a lumbális IV-V.csigolyák között (2017.11.28.lelet) 9mm-es csúszás van.Mindennapos fájdalommal jár, de tudomásul véve tornával próbálom kordában tartani az állapotomat....
        Tisztelt Doktornő! Az utóbbi 1-2évben vettem észre, hogy a térdem, terhelés esetén (pl. lépcsőn, meredek lejtőn való felfelé haladás, guggolásból felállás stb.) fura, szörcsögő hangot ad. Mintha jobban dörzsölődne belül...
        Tisztelt Doktornő. Édesanyám 70 éves csontritkulása van ,állítólag ösztrogén hiány miatt. 1992.02. hóban műtötték nőgyógyászatilag / nem volt még 44 éves / kivették mind a két petefészkét ,és a méhtestét. 2016 .10 .hóban...
        Tisztelt Doktornő! Tegnap az alábbi szövegezésű röntgen leletet kaptam kézhez, és szeretném tudni, hogy mit jelent pontosan. Kb. 2-3 hét mire újra eljutok a rheumatológus orvoshoz. Lumbalis gerinc és L. - S. átmenet kétirányú felvétel...
        Tisztelt Doktornő! Szeretném kikérni a Doktornő véleményét, és javallatát a reumatológiai leleteimmel kapcsolatosan. "Diagnózis: m4210 a gerinc felnőttkori osteochondrosisa m4120 egyéb idiopathiás scoliosis Vizsgálati eredmények: 2 ir....
        Jó napot.Állandó derék,és nyaki fájdalom miatt mentem orvoshoz.Mr leletemen a következő áll:C gerinc:kiegyenesedett nyaki lordosis. Canalis spinalis stensois,discus hernia,gyöki érintettség nem látható. L gerinc:A lumbális lordosis a felső...
        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Túlerőltetés következtében kb. 1 hete fej fölé nyújtott állapotban feszülést, enyhe fájdalmat érzek a karomban a hónom alól kiindulva, a könyökhajlatban és az alkarban is, illetve a hónom alatt érzem és...