• Mi a jó döntés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr!4 évvel ezelőtt "jobb felkar alsó harmadi törése miatt lemezes OS történt. Post op.n. radialis paresis miatt ingeráram kezelés. A functio visszatért." Akkor az operáló orvosom azt mondta, hogy 1-1,5 év múlva jó lenne kiszedni a lemezt. ("fiatal vagyok még, hogy ezzel éljek" /32 éves nő vagyok/). Úgyan most valóban nincsenek panaszaim, de szeretném megkérdezni, hogy később, nem-e lenne nagyobb bajom, ha bent maradna. Nagy álmom, hogy gyógymasszörré képezhessem magam. Illetve CT, MRI vizsgálat is kizárva.(ne adj Isten!)Most lenne rá időm, tudom nagy a kockázata az ismételt idegsérülésnek, de tudom, hogy idővel rendbejön. Ön mit javasolna? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a felkarcsonttörés témában

        Tisztelt kérdező!

          Tekintettel arra, hogy a felkarcsonttörés lemezzel történő stabilizálása során olyan feltárást kell végezni a karon, hogy több, un. nemes képletre vigyázni kell(erek, idegek), s ezek között van az ön által is említett n. radialis is, amely a kéz hátrahajlítását, az ujjak nyújtását végzi a kézhát nagy részének érző beidegzése mellett.

        Már a csont sérülésekor is bekövetkezhet ennek sérülése. Mind a lemez betételének, ill. kivételének során ugyanazt a műtéti feltárást alkalmazzuk, ezért a lemez kivételekor is fennáll az idegsérülés veszélye.Ez lehet enyhe, vagyis az ideg megnyúlása, de el is szakadhat, s ez újabb műtéti beavatkozást tesz szükségessé.
        Összefoglalva: az önt ellátó kollégával vitatkozva azt javasolom, hogy amennyiben a beültetett fém panaszt nem okoz, rtg felvételen kilazulás jelei nincsenek, korára való tekintet nélkül NEM ajánlott a lemez eltávolítása!Természetesen szükséges a rendszeres utókezelés, hogy a beültetett fém helyzetét kontrollálni tudjuk.

        Üdvözlettel:

         Dr. Juhász Csaba  ortopéd szakorvos-traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-22 22:32:24; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 08:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés