• Foltos atrophia kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Édesapámnak 1 hete vették le a gipszet a lábáról 12 hét után, sarokcsont-törése miatt.Az ekkor készített röntgenen kiderült, hogy foltos-atrophia keletkezett a törésnél a csontban. A lábfeje erősen be van dagadva, vörös, merev,fájdalmas. A kezelőorvosa megnyugtatta,hogy gyógytornával megoldódik a probléma!Ezzel annyi a probléma,hogy 4 éve történt ugyanilyen eset, csak akkor a másik sarka volt eltörve.Akkor sem volt elég a torna,kb 6 hónap után jutott fel bp-re, ahol 2 hét után rendbehozták. ( masszázs, fürdős kezelések, ill. leszívtak több alkalommal valami folyadékot a lábfejéből )Most jövünk bp-ről, ahol szintén csak azt tanácsolták, hogy tornáztassa. Mi az igazság, nem kell gyulladáscsökkentő, esetleg valami plusz kezelés?

        WEBBeteg szakértő válasza a atrophia témában

        Tisztelt kérdező!

         

        A kérdés dátumán látom, hogy ennek a betegségnek a korai szakaszában írt a weboldalra.Ez a jelenség nem törvényszerűen mindenkin jelentkezik, akinek törése volt, de előfordul és komolyan kell venni.

        A betegség klasszikus elnevezése a Sudeck-syndroma, ezen kívül még legalább öt elnevezése van, de nem ez a lényeg.Több ok is kiválthatja, egyike ezek közül a csonttörés. Bonyolult kialakulási mechanizmusa van, melynek lényege, hogy egy reflexkörön keresztül a sérült terület vérellátását biztosító erekben történik változás, és ez a bőrtől egészen a csontig lévő szöveteket érintheti. Három stádiuma van, az ön leírása szerint édesapja az első stádiumban van/a bőr meleg, a végtag duzzadt, vörös/.Ez majdnem olyan, mint az égés és a kezelése is hasonló:hűtés, felpolcolás, TEHERMENTESÍTÉS! Az utóbbit szigorúan kell venni. A második stádiumban a láb hűvössé, nyirkossá válik, a harmadik a végstádium, ahol végtagdeformitások alakulnak ki. Az első stádium kb.3 hónapig tart és a kezelés sikere ekkor a legeredményesebb.Ekkor jelenik meg röntgen felvételen az Ön által is említett foltos atrophia a csontban.

        A lényeg:nem szabad megvárni a második stádiumot, a fent leírt módon kell kezelni, természetesen a legjobb, ha ez fekvő intézményben történik. Mint korábban írtam, ebben a stádiumban a legsikeresebb a kezelés! Ami a gyulladáscsökkentő szereket illeti, a hagyományos végtagfájdalmakra adott szerek itt kevésbé hatásosak, nem érdemes tehát ezek nagy mennyiségű, tartós szedésével próbálkozni.

        A fiziotherápiás kezeléseknek szintén elsőrendű szerepük van, mint fájdalmat nem okozó gyógytorna, víz alatti torna, váltófürdő.

        Dr Juhász Csaba ortopéd-szakorvos- traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-05-06 21:20:04; Megválaszolva: 2011. július 28., 14:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: