Térdhajlati fájdalom térdműtét után

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Idén márciusban megoperálták a térdemet folyamato fájdalmak miatt. (kosárlabdázom) Letisztítoták a porc felszínét és utána Hyalgan injekcó kúrát kaptam. Júniusban óvatosan kipróbáltam a kosárlabdát minden rendben volt. Egész nyáron rendszeresen futottam (heti 3-4 alkalom) kerékpároztam, telejesen fájdalommentes volt a mozgás. Szeptemberben elkezdtem ismét a kosrazást és az első mozgás után ismét elkezdett fájni a térdem ill. a hajlatomban érzek erős fájdalmat ami kisugároz a vádlimba ill. a térd fölé is? Főleg hajlítani és lépcsőn lefelé menni fájdalmas. Látatlanban van-e valami javaslata, hogy mit lehet ezzel tenni. Köszönöm, Tamás

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza térdhajlat fájdalom témában

Kedves Tamás!

Leírása alapján önnél arthroscopiát (térdtükrözést) végeztek, melynek során a csontokon lévő üvegporc bizonyos fokú pusztulását észlelték, a felrostozódott, lekopott részeket eltávolították. Az ezt követő Hyalgan injekció a porc újraképződését segítette elő, ami kifejezetten hatásos szokott lenni, de ezt csak meghatározott ideig szabad adni.Ezt követően is megtartja hatását akkor, ha az operált beteg nagy fizikai megterhelésnek nem teszi ki a térdét. A sportszerű kosarazás kifejezetten az a sport a foci mellett, amely nagyon igénybe veszi a térdeket.Ezek miatt nem tanácsolom a sportszerű kosárlabdát, legfeljebb egy héten néhány órás edzést, ha ez mindenképp a hobbija. A lépcsőn való fel-ill. lemenéskor jelentkező fájdalom a térdkalács belső felszínének porcbántalmára utal.

Azt tanácsolom önnek, hogy néhány hétig pihentesse térdét, kúraszerűen szedjen "porcerősítőt" (vény nélkül kapható Proenzi 3, vagy vényköteles egyéb készítmények) , s ha panaszai nem szűnnek, esetleg folyadék jelenne meg a térdében, újabb arthroscopos beavatkozás válhat szükségessé.Nagyon fontos, hogy a térdben lévő üvegporcok épsége az ön érdeke, mert ezek fokozatos lemorzsolódása a korai térdízületi degeneratív betegség előidézője, s ennek végállomása a térdprotézis beültetése. Az ön által leírt térdhajlati fájdalom is a fent leírtak következménye, mert ahogy levált porc kerül az ízületbe, ott ízbelhártyagyulladást idéz elő, s ez a térdárokkal és a térdkalács feletti nyálkahártyatömlővel anatómiai összeköttetésben van.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2008. szeptember 22., 15:41; Megválaszolva: 2008. szeptember 22., 15:41
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?