Köszvény tünetei, mire figyeljek?

1998-ban derült ki vérvételem alapján, hogy a hugysavszintem magas. Szeretnék érdeklődni, hogy a köszvény tünetei milyenek? Mert mostanában a lábaim lefekvéskor nagyon begörcsölnek. Ezeket a görcsöket a combomban belülről jönnek. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Szász Gábor.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza köszvény témában

Tisztelt Szász Úr!

Először is lényeges leszögezni, hogy a magasabb húgysavszint nem jelent automatikusan köszvényt. A köszvény mozgásszervi tünetei elsősorban az ízületekben jelentkezik, eleinte ritkábban, majd gyakrabban ismétlődő gyulladás képében. Ezek a rohamszerű gyulladások hirtelen, általában a hajlanli órákban jelentkeznek és igen kifejezett fájdalommal, duzzanattal, az adott ízület melegségével járnak.

Típusosan az alsó végtagokban jelentkezik, ott is elsősorban a I. lábujj alapízületét érinti a leggyakrabban, inkább az egyik oldalon. Emelett a kicsapódott húgysavkristályok idült gyulladás esetén úgynevezett tophosokat -tömött tapintatú, különböző nagyságú sárgésfehér képletek- hoznak létre, elsősorban az ízületek, inak környékén, de a szövetek között máshol is kialakulhatnak. Úgyszintén idült formában állandó, enyhébb lefolyású gyulladás is kialakulhat, mely már több ízületet is érinthet, az érintett ízületekben folyadékképződéssel.

A biztos diagnózist egyébként az ízületi folyadékból, vagy a tophusból vett minta vizsgálata, a húgysavkristályok kimutatása jelenti. Emellett, minthogy a köszvény általános anyagcserezavar része, érdemes a vércukorszintet és a vérzsírok szintjét is ellenőrizni.

Összességében az elmondottak alapján nem elsősorban köszvényre gondolnék, elképzelhető megerőltetéstől, ioneltérésektől, kisebb vérellátási zavartól is.

Dr. Groák Péter, reumatológus

Ezeken az oldalakon olvashat még a köszvényről a WEBBetegen:

https: //www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/209/

https: //www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/210/a-koszvenyes-rohamok-megelozese-kezelese-

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. április 26., 23:36; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:19
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Köszvény roham
Tisztelt Doktornő, a panaszaim 9 napja kezdődtek, amikor este lefekvés előtt éreztem, hogy kezd fájni a jobb lábfejem a nagylábújjamnál. Reggelre...
A köszvény hogyan előzhető meg?
Érdeklődni szeretnék, hogy a kialakulóban lévő köszvényt, hogyan tudom megállítani, sőt esetleg kiüríteni az azt okozó kristályokat a...
Köszvény ami télen újjul ki
Régóta tartó kb 20-éve tartó köszvényem van. Időszakonként, főleg téli hónapokban, ki-ujjul.Kezem, hol a lábam, begyullad és feldagad! Egyedüli...