• Carpal-tunnel syndróma után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A kérdésem a következő lenne. Ez év januárjában műtötték meg jobb csuklómat carpal-tunnel syndrómával, ez volt a 2. műtét elsőt 1999-ben végezté el. A műtét jól sikerült nem is ezzel lenne a baj, hanemhogy a csuklóm egy része még mindig olyan mintha nemrég érzéstelenítették volna el. Ez a terület tapintásra nagyon érzékeny és fáj ha hozzáérek! Ezzel érdemes visszamenni a műtétet végzett orvoshoz, vagy teljessen felesleges és örökre így marad! Mit tegyek, nagyon sokan vannak az orvosnál és feleslegessen nem akarok hozzá visszamanni. Válaszát előre várom, és köszönöm: Tisztelettel: Ramóna

        WEBBeteg szakértő válasza a carpel-tunnel syndróma témában

        Kedves Ramóna!

        Bizonyára felvilágosította annak idején kezelőorvosa, mi ennek a betegségnek a lényege. A műtét a nyomás alá kerülő, kezünk egyik legmeghatározóbb idegének felszabadítása, ezáltal a fájdalom, érzészavar megszüntetése.Magának az ideg sérülésének a veszélye megnő, ha ugyanaz a keze korábban már operálva volt, ugyanis nem olyanok az anatómiai viszonyok, mint egy nem operált kézen, sok hegszövet alakulhat ki. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy biztosan sérült az ideg, de amennyiben a műtét óta egyáltalán nem észlelt javulást, érdemes ennek utánajárni.

        Ez jó fizikális vizsgálattal és un. elektrofiziológiai vizsgálattal (mely méri az ingerületvezető képességet) könnyen kideríthető. Ha viszont a műtét után javulás következett be, később pedig kiújultak a panaszok, akkor a folyamat recidivájáról(kiújulásáról) is szó lehet.Ez utóbbi többször operált kézen gyakori lehet.Ezért mindenképpen érdemes kezelőorvosát, vagy speciális kézsebészeti szakrendelést felkeresnie a probléma tisztázása érdekében.Van egy speciális vizsgálat, melyet ön is el tud végezni, miszerint a műtét helyétől az ujjak irányába haladva az ideget kopogtatva egy helyen villanást érez, s ha ez lejjebb-lejjebb halad, akkor az idegregeneráció működik, csak ez a lejjebb haladás igen lassú folyamat, és már több, mint fél év telt el, inkább a szakvizsgálatot javaslom.

        üdvözlettel:

         Dr. Juhász Csaba

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-30 22:18:49; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 20:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: