• Csípő protézis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy apukámnak valószínüleg csípőprotézis kell beültetni, és szeretném tudni, hogy ha felépül belőle, akkor mennyire terhelhető és mennyi idő mire teljesen felépül, ha felépül. Amennyire én ismerem még képes és felássa nekem a kertet rögtön a felépülése után, és nem szeretném ha valami baja esne, ezért kérem irja meg nekem mitől kell megóvni az egészsége érdekében. Köszönöm. Mónika

        WEBBeteg szakértő válasza a csípő protézis témában

        Kedves Mónika!

        A terhelhetőség mértéke és elkezdésének ideje mindig egyénre szabott, de vannak azért iránymutató sémák.Először is függ attól, hogy milyen típusú csípőprotézist ültetnek be, cementes, vagy cement nélküli protézist.Az előbbi esetben a protézis komponenseit speciális ragasztóanyag (ezt hívjuk cementnek) rögzíti a csontokhoz, az utóbbinál ragasztóanyagot nem használunk, először az un. ékhatás, vagyis a protézis ékszerű feszülése biztosítja a stabil rögzülést, később maga a csont állománya nő bele a komponensek erre kialakított speciális részeibe, és ekkor válik igazán rögzültté.

        Ezt a protézist csak jó csontállománnyal rendelkező, általában 60 évnél fiatalabb betegeknek ültetjük be.Ennél idősebb korosztálynál már romlik a csont "minősége", biomechanikája, és ekkor a cementes protézis a választandó megoldás.De azért írtam az elején, hogy egyénre szabott, mert fiatalabb korba tartozó egyénnek is lehet pl. csontritkulása és ekkor sem szabad a cement nélkülit beültetni.A cementes protézis hamarabb terhelhető, a másik később.Mindkét esetben a műtétet követő 3-4. napon a beteg gyógytornász segítségével mobilizálódik, kikelhet az ágyból és tehermentesítés nélkül segédeszközzel járhat.Ha semmilyen korai szövődmény nem lép fel, 10 nap után az operált beteg hazamehet és először csak lábsúllyal, majd részterheléssel járhat.A 6. héten a cementes protézisnél már csaknem teljes terheléssel megengedhető a járás, a cement nélkülinél csak 3 hónap múlva.De ez, mint mondtam, egyéni mérlegelést is igényel, mint testsúly, csontritkulás mértéke, általános állapot.Ezért szükséges a zárójelentésben szereplő első kontroll idejének betartása, ill. az ezt követő utókezelésekre is el kell menni.Mindezekből következik, hogy bármelyik típusú protézist is kapja az édesapja, legalább 3 hónapig ne ássa fel a kertet!

        Dr. Juhász Csaba ortopéd-szakorvos-traumatológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-28 13:40:13; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 14:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés