• Radius

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        DR ÚR! Ismét köszönöm, a válszát, illetve azt hogy ilyen részletesen válaszol a kérdésemre. Köszönöm! Az az utolsó kérdésem lenne hogy ön szerint történt-e orvosi mulasztás a karommal kapcsoltban, mivel 2007.06.21.-én kerültem kórházba, teljesen eszméltlen állapotban, polytraumatizáltan. Eltört a jobb combcsontom,amit azonnal megoperáltak és az intenzív osztályon ápoltak, mivel agytörzsi zúzodást is kaptam igy képtelen voltam az önálló légzésre. Már itt fel volt dagadva a jobb karom, és amikor magamhoz tértem, a családtagjaim elmondása szerint, mondtam hogy fáj a jobb karom, sőt olyan fájdalmaim voltak, hogy néha azt hittem, hogy majd visznek műteni, mert fáj a karom, azonban az intenzíves kórházi zárójelentésen mindössze egyetlen mondat szerepel. "jobb karját fájdalmas ingerre sem mozdítja" A hozzátartozóim a látogatási idő alatt kérdezték az ápolónötöl, illetve az orvostol hogy mi van a karommal, miért van ennyire feldagadva, az egész karom és az ujjaim olyanok voltak, mintha fel lett volna fujtattva, mégsem tettek semmit. A karomat, az ujjaimat mozgatni sem tudtam, mert minden érintés és mozdulat fájdalmas volt. Ezt követően 2007.08.27.-én áthelyeztek a füll-orr-gégészeti osztályra, mivel az arccsontom is el volt törve és itt egy helyreállító műtétet végeztek. A családtagjaim, itt már egész nap velem voltak és én sokszor panaszkodtam, hogy nagyon fáj a karom, illetve nem tudtam vele semmi megfogni, mert ügyetlen volt, illetve a fájdalom, miatt, de itt sem figyeltek oda, hanem mindig volt valami magyarázat, illetve azt mondták, hogy az intenzíven biztosan észrevették volna, ha valami probléma van vele. Ezt követően 2007.07.10.én a Mozgásszervi rehabilitációra kerültem, ahol megkezdték a lábam tornáztatását. Itt kifejezetten kértük az orvost, a gyógytornászt, hogy legyenek szivesek tornáztatni a karomat, azonban azt a választ kaptuk, hogy mivel ők a lábam miatt vettek fel, azzal foglalkoznak!!! Végül 2008.08.08.-án engedtek végleg haza a kórházból, de mivel nem javult a kezem, és hiába mentem vissza kontrolra és említettem ,hogy nem tudom kinyujtani, a kezemet, nem foglalkoztak vele, azt mondták, majd rendbe jön, járjak úszni. Ezekután ,mivel panaszaim nem csökkentek, felkerestem egy magánorvosi rendelőt, ahol egy egyszerű röntgen vizsgálattal kiderítetteék hogy el volt törve a karom! Ezt rengeteg gyógytorna, és kezelés követte, már 3 kézsebésznél is jártam ,de azt mondták ezzel már nincs mit tenni, örüljek neki hogy ilyen a karom. Azonban azt egyikük sem érti hogy nekem a karom a mindennapi munkámhoz kell, nem tudom emelni, fogni rendesen, kiesnek a dolgok a kezemből, egyszerűen szörnyen érzem magam. Az utolsó rtg leleten ez áll:A jobb oldali könyökizületen a radiusfej peremén jól álló gyógyult törés utáni állapota látható. A radiusnyak mellett 3*5mm-escsontárnyék. Kérem DR Úr!Ezekután mi az ön vélemény a dologrol? Történt bármilyen mulasztás az orvosok részéröl? Tudom hogy az a legfontosabb, hogy élek, de a karom nélkül olyan mintha félember lennék. Válaszát elöre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a radius törés témában

        Kedves kérdező!

         Elképzelhető, hogy az első ellátás pillanatában(amikor önt eszméletlenül beszállították) készült könyökfelvétel. Vannak olyan csontjaink, ahol a sérülés után készült rtg felvételen nem látszik törés, amennyiben az elmozdulással nem járt.Ilyen a radius feje is, tehát elképzelhető, hogy első körben ezt nem vették észre.Mint az előző levelemben is írtam, a polytraumatizált ellátásnak van egy protokollja, először az életmentő műtéteket kell elvégezni, ill. a beteget stabilizálni.Ha ön többször is panaszkodott az intenzív osztályon a karja nagyfokú fájdalmáról, duzzanatáról és ezt ők papírra is vetették, traumatológiai konzílium szóba jöhetett volna, amikor is rtg felvétel elkészülte után látható lett volna a törése.Nem orvosi mulasztásnak mondanám ezt, inkább nem gondoltak rá, ugyanis bármi történhetett az intenzív osztályon az ön életének megtartása mellett, több oka is lehet annak, ha valakinek megduzzad a karja, és fáj is.Gondolni azért lehetett volna rá, de elképzelhető, hogy a combcsonttörése, agyzúzódása olyan súlyos volt, hogy inkább ennek stabilizálására,  rehabilitációjára szenteltek több figyelmet.Ismételni nem akarom magamat, korábban írtam, milyen lehetőség van 1 év után a könyök rendbetételének és hogy ennek milyen kockázata, ill. eredménye lehet.

         Dr. Juhász Csaba

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-28 11:52:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 13:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés