Hirdetés
      • 22hónapos térd kattogtatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A közel 2 éves kislányom kattogtatja (csak) a jobb térdét (csatoltam videót). Sajnos, napjában többször is és ha figyelmeztetem rá, hogy ne tegye annál inkább csinálja. Eddig 2 gyerekortodép orvos is vizsgálta, de mindkettő azt mondta, hogy csak lazák az izületei, nincs mit tenni, majd kb. 10 év múlva kiskamasz korban kiderül, hogy lesz-e akkor ebből valami panasza. Képalkotó diagnosztika nem történt. A kislány jár, szalad, felmászik, ugrik. Egyedül lépcsőzésnél felfelé látom, hogy mindig ballal lép föl, lefelé bíztatásra, odafigyelve sikerül neki váltott lábbal is. A kérdésem, hogy valóban semmit nem tudok tenni, hogy megelőzzünk egy késöbbi (felnőtt/idős kori) térdproblémát, ha ennyire lazák ott a szalagok és nem tartanak elég erősen?

        Dr. Holnapy Gergely válasza a témában

        Tisztelt Hölgyem! Kisgyermekeknél az ízületek környezetében létrejövő kattanó fenomén számtalan eltérésből eredhet. Amennyiben ez a gyermeknek láthatóan fájdalmat nem okoz, úgy jellemzően ártalmatlan jelenségről van szó, amely a növekedés alatt rendszerint változik, megszűnik. (sajnos a video nem jött át nekem, így azt nem tudom értékelni) Tartós, vagy fájdalmas kattanó fenomén miatt szóba jön a későbbi életkorban MR vizsgálat. Jelen életkorban azonban ez csak altatásban végezhető, így mivel ez sürgető teendőt minden bizonnyal nem indokol, aránytalanul nagy és felesleges megterhelés lenne a gyermeknek. Természetesen gyermeknek erre azt mondani hogy "ne csinálja", nem érdemes, mert ellentétes reakciot vált ki. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.


        Kérdés: 2020. szeptember 11., 14:11; Megválaszolva: 2020. szeptember 17., 13:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: