• Láb-probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 1 éve húzódó problémám kapcsán szeretném kérni a véleményét. Tavaly augusztusban busz hirtelen fékezésekor megrándult a bal térdem. Sántítani kezdtem és gyengébb lett a lábam. Ortopéd orvos combizomerősítést és Condrosulf szedését javasolta. MR-vizsgálat eredménye: trochlearis sulcus hypoplasia / dysplasia, mely patella instabilitásra utalhat; chondropathia patellae incip. Medialis meniscus hátsó szarv degeneratio. Orvos azt mondta, nincs olyan műtéti eljárás, ami biztosan javíthatna a térdem állapotán. Esetleg térdtükrözéssel lehet próbálkozni de nincs garancia a javulásra. Torna ellenére sem éreztem sok javulást, nehéz volt sétálni, bicegtem, de fájdalom nem jelentkezett. Később erős izomlázat éreztem torna után közvetlenül, ami korábban nem jelentkezett. Februárban elkezdett leromlani a lábam állapota. Egyre kevesebb sétát és állást bírtam, márciusra teljesen leépült a lábam, most itthon vagyok. Jelentkezett mindkét lábszáramban nagyfokú remegés, így további vizsgálatokra mentem. Autoimmun betegséget kizárták, vérképem rendben van. Neurológián, angiológián nem találtak kórosat.Lumbális, háti gerinc, Agyi, Nyaki MR rendben. Remegésem elmúlt azóta. Reumatológus megállapította, hogy extrém feszesek az izmaim, testem izomegyensúlya felborult. Gyógymasszázsra, majd az egyensúly helyreálltával CORE-izmokat megerősítő tornára küldött. 13 kezelésen vagyok túl, az izmaim nagyon lassan lazulnak. Fájdalmaim lettek térdem mellett belül, combomban (hasogató, élesen szúró, terheléskor jelentkező, feszítő érzés kíséri). Orvos tanácsára egyelőre felhagytam a gyógytornával mert fájdalmam volt utána is. Lábam sajnos tovább romlott. Ön szerint helyesen teszem, ha folytatom a masszázst és tényleg csak idő kell a regenerálódáshoz? Erre bízat a masszőr és az orvos. Javasolna további vizsgálatokat? Térdem okozhatja ezt a romlást, vagy összetettebb lehet a dolog? Nem árthat a térdemnek a masszázs? Köszönöm, hogy időt szán rám. Üdvözlettel: Klaudia

        Dr. Puskás Réka válasza a térd körüli fájdalom témában

        Kedves Kérdező! A problémája nyilván nagyon összetett és én sem tudom megmondani, hogy mi lehet a baja, különösen nem vizsgálat nélkül. Az állapotát, amely mindkét alsó végtagot érinti, biztosan nem az egyoldali térd belső sérülése okozza, ennél összetettebb dologra gondolnék. Leginkább az izomgyengeség az, ami nem nagyon illik a képbe, ennek további vizsgálatát javasolnám, ha még nem történt ilyen. Ezzel egyébként ideggyógyászok foglalkoznak és idegvezetéses és izom működési (EMG) vizsgálatokkal szokták vizsgálni az ilyen betegségeket. Ha az izmai rendben vannak, normál működést mutatnak, a vérképe, ionjai, izomenzimei is rendben vannak és a D vitamin szintje is normális, akkor igen, folytassa a kezelést, mert idővel az izomegyensúly helyreállásával javulni fognak a dolgok. Szakszerűen végzett gyógymasszázs a térd körül, ha az nincs gyulladt állapotban, nem fog ártani a térdének. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. augusztus 08., 15:27; Megválaszolva: 2020. augusztus 25., 18:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: