Hirdetés
      • Reumatoid Arthitis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Az alábbi értékek alapján érdeklődnék, hogy feltétlen szükséges a RA való gyógyszeres kezelés? Reggelente a kezem fáj, zsibbadt érzésem van, ügyetlen. Időjárásváltozásra ízületeim érzékenyek. Mindkét térdhajlatban Baker cysta van, a baloldali túlsúllyal . jobb II-III PIP duzzadt, jobb csukló nyé, bal II PIP duzzadt. Vállak kimozgathatóak. Térdek crepitálnak. Alábbi eltérő értékeim voltak kezdéskor: Vörösvértest süllyedés: 48 alkalikus foszfatáz: 126 Lymphocyta 34,3 Monocyta: 7,9 MPV: 10,2 Albumin 57,4% Gamma globulinok 20% Virológia anti-CMV igM Elisa 11,40 Pozítiv anti-CMV IgG Elisa >200 Szeropozítiv anti EBV VCA Igm Elisa 4,40 negatív anti-EBV VCA IgG Elisa 19,6 Szeropozítiv anti-EBV EBNA IgG Elisa 8,20 szeronegatív HBsAg Elisa (Diapro) 0,264 negatív Hepatitis V core antitest 0,235 szeronegatív anti-HCV (IgM+IgG) 0,150 szeronegativ UH negatív. Először Metatrexánt (4 hét) kaptam, de érzékeny vagyok rá, ezért most Leflunomidot (1,5 hónapja)szedek + D vitamint. Az ízületeimen kívül a lábaim teljes egészében hasogattak, fájtak, estére már nagyon rossz volt, most viszont egész nap fáj. Most elkezdtem szedni rá Venoproteptet, hátha segít, mivel úgy érzem mintha az erek nyomásr érzékenyek lennének. Amióta szedem az RA gyógyszert ez a helyzet változatlan, sőt romlott. A közérzetem se a régi, sokszor érzem gyengének magam. Az ízületeim fájdalma nem jobb és nem rosszabb, mint előtte. Esetleges erősebb fájdalom esetén fájdalomcsillapítóval, illetve Apranax kenőccsel helyrehozom. Tanácstalan vagyok. Úgy érzem, hogy amióta elkezdtem ezt a kezelést mindig van valami eü. gondom. Válaszát várva, tisztelettel: Ibolya

        Dr. Puskás Réka válasza a ízületi gyulladás gyógyszer témában

        Kedves Kérdező! A leírt ízületi állapot alapján valóban RA betegsége lehet, a laborban is látszanak a gyulladás jelei. Az is látszik, hogy nem nagyon régen lezajlott citomegalovírus fertőzése volt. Sajnos, a sokízületi gyulladásra gyógyszereket kell adnunk, melyeknek a hatása lassan jelentkezik. A gyógyszerelés a szakma szabályai szerint zajlott és véleményem szerint szükséges is a gyógyszerszedés. Ha úgy érzi, hogy ez a gyógyszer sem használ, de a gyulladáscsökkentők igen, beszélje ezt meg a kezelőorvosával. A RA-ra adandó gyógyszerek mellé tüneti gyógyszereket is lehet adni, biztosan fog a kezelőorvosa segíteni a panaszok enyhítésében is. Az egészségügyi problémái nem a gyógyszerszedéstől vannak, hanem a betegségtől, amit kapott. Néha nehéz egyensúlyt találni a betegség kezelése és a beteg szubjektív panaszainak kezelése között, de azért általában sikerülni szokott. Tartson kis és beszélje meg a problémát a kezelőorvosával. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. július 29., 12:28; Megválaszolva: 2020. július 29., 18:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: