• Burzák?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktor Nő/Úr Nem tudom h az adott problémával milyen szakterületen kell kopogtatni, ezért ide fordulok tanácsért.28 éves, két gyerekes anyuka vagyok,aki a két pici gyereket elég sokat emelgeti,ált. fél kézzel.Két hónapja kb. észrevettem,h bizonyos mozdulatok után(pl. póló levétel, felvétel, vagy gyerek emelgetése után), a jobb vállam mentén,különböző pontokon pici dudorok jelennek (kb 5- mmeesek) meg, amik úgy tűnnek,mintha folyadék gyült volna össze ott egy pill.ra,mert amint "normál" helyzetben van a karom, el is tünnek.Kitapintani igazán nem tudok ott semmit se alap állapotban, és ha megjelennek,akkor is csak nagyon rövid ideig láthatók, kb a köv. mozgásnál el is tűnnek, így másnak nem tudtam még megmutatni nagyon.Csak a jobb vállamon láthatóak.Az állatorvos bátyám azt mondta,esetleg burzák lehetnek, és h megerőltetés miatt lehet. Tény h a jobb karomat sűrün használom,mivel ált.ban a gyerekeket a jobb kezemmel tartom. Kérdésem az lenne,mennyire kell izgulni emiatt, kinek kéne megmutatni,ha egyáltalán meg kell? Köszönettel! egy anyuka

        WEBBeteg szakértő válasza a bursák témában

        Kedves aggódó Anyuka!

        Ha megerőltetésre jelentkező kisebb dudorokat lát a válltájékon, azok valóban bursák lehetnek. A bursák egyébként normálisan is jelen lévő kis tömlőcskék, melyek elősegítik az ízületi mozgást, meggátolják, hogy a különböző érintkező képletek (inak, izmok, ízületi tok) surlódjanak egymáson. Amennyiben az ízületi terhelés fokozódik valamilyen oknál fogva, - mint az Ön esetében is - akkor steril gyulladás alakulhat ki, azaz a bursákban normálisan jelen lévő minimális mennyiségú folyadék felszaporodik. A vállízület esetében elsősorban a váll oldalra emelésekor és akkor jelentkezik fájdalom, ha maga mellett lefelé lógatva a karját kifelé csavarja, azaz a tenyerét előrefelé fordítja. Ha 100%-osan szeretne meggyőződni a tünetek hátteréről, UH vizsgálattal ki lehet mutatni a folyadéktömlőket.
        A panaszok megoldására fontos lenne kímélni a végtagot, hideg vizes borogatás, fájdalomcsillapító kenőcs használata.

        Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász-reumatológus


        Kedves anyuka!

         A vállöv valóban tartalmaz un. bursákat (tömlőket), melyek normál állapotban is ott vannak, és kevés folyadék van bennük.Megerőltetésükkor az irritáció miatt steril gyulladás alakul ki bennük, folyadéktartalmuk megnövekszik, de általában hosszabb ideig fennállnak és a váll mozgásának fájdalmával járnak. Ezek mélyebben helyezkednek el és nem jellemző az ön által látható kis dudor formájában való megjelenésük.Felületesebben a bőr alatt viszont kialakulhatnak un. ganglionok, ezek ízületekből, ínhüvelyekből kialakuló kocsonyás tartalmú kis  duzzanatok, melyek akár el is tűnhetnek  kezdetben , aztán véglegesen ott maradnak. Általában panaszt nem okoznak, kozmetikai célból eltávolíthatók.Mindenképpen vállízületi-,  ill.váll körüli lágyrész-UH elvégzését javaslom. Ha ez nem igazolja a fent leírt jelenségeket, akkor bel-ill.bőrgyógyászati kivizsgálást ajánlom. Ha a bursák gyulladása, un. bursitis igazolódik, vállsebészeti szakrendelést keressen fel.

        Üdvözlettel:

         Dr. Juhász Csaba  ortopéd szakorvos

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-21 21:05:30; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 09:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés