• Nyaki problémától fáradékonyság

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő! Panaszaim tavaly nyáron kezdődtek; hosszú ideig jobb vállon cipelt 4 kilós táskától,melyet azóta hátizsákra cseréltem. Ülőmunkát végzek, a nyak-váll övem elég feszes. (Akkor fej nyilallás is volt és forgó jellegű szédülés, amivel több szakorvosnál voltam, köztük agyi mr és mind negatív volt. Manuálterapeuta kezelést vettem igénybe, ahol a nyakat helyretette, de még nem érzem teljesnek a gyógyulást.) Jelenleg néha szédülékenységet, bágyadtságot és fáradékonyságot tapasztalok. Voltam MR nyaki gerinc vizsglaton, amelyet kiértékeltek. Ön szerint milyen tornagyakorlatok, kezelés segítené a gyógyulásom? A nyaki lordosis húrszerűen kiegyenesedett, enyhe ívű, jobbra convex scolioticus tartás látható. A csigolyatestek magassága megtartott. a C.IV.-V. csigolyák peremszélein mérsékelt spondyloticus megnyúlások láthatók, melyek jelzett uncovertebralis arthrosis is megfigyelhető. A C.III.-VI. közötti szakaszon az intervertebralis discusok dehidráltak, kissé kiszélesedtek, de területükön hernia vagy egyéb körülírt előboltosulás nem látható. A neuroforamenek megtartottak. GYöki- vagy gerincvelő compressiot okozó eltérés nem látható. Az ábrázolódó csontokon oedema, pathologias lágyrész eltérés nem látható. A nyaki gerincvelő normális vastagságú, jelintenzitású. A craniospinalis átmenet ép. A foramen magnum szabad. Köszönöm válaszát!! Andi

        Dr. Puskás Réka válasza a szédelgés, nyaki feszülés témában

        Kedves Kérdező! az újabb MR lelet is a nyak idült túlterhelésére utaló eltéréseket jelez. A kiegyenesedett lordosis (nyaki görbület) a mély nyaki hajlítók relatív gyengeségére utal. Általában napi többszöri rövid végzésre nyaki nyújtó gyakorlatokat szokunk javasolni ilyen esetben, mellette a hát és a mellkas mobilizáló gyakorlatait és a mély törzsizomzat erősítését rendszeresen, napi egyszer. Ez kicsit bonyolultabb program, részletesen nem tudom leírni. Mindenesetre már ma kezdjen a nyak nyújtásába, hát egyenesítésébe és mindenképpen végezzen olyan légzőtornát, melynek során a rekeszi és bordaközi légzést gyakorolja. Már ez önmagában, ha sikerül óránként röviden gyakorolni, segíthet a szédelgés és nyaki feszülés javításában. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2019. június 15., 14:11; Megválaszolva: 2019. június 18., 11:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: