• Kihez menjek az állandó térdfájdalmammal?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 2012 óta futballozok. Ez év végén jelentkeztek panaszaim. Versenyszerűen emiatt nem is tudtam folytatni a tevékenységet mert olyan fájdalmam volt a jobb térdembe. Viszont hetente 1-2 alkalommal azóta is focizok a barátaimmal. Így panaszaim nem voltak a tavalyi évig bár nyomásra érzékenyebb volt mindig is a jobb térdem. Versenyszerűen nem bírom a terhelést (napi 2 edzést) ezzel tisztában vagyok. Gyerek koromban volt lúdtalpam és gerincferdülésem. Csak magnéziumot szedek. Vérvételre félévente járok nincs problémám. Súlyommal nincs gond 173 cm, 70 kg. A problémám a következő: csak a jobb térdem fáj. Nyugalmi állapotban egy ponton megnyomva (patella ín?). Valamint focik után másnap, intenzívebb foci után 2 napig is. Egyéb napokon csak nyomásra intenzív. Lépcsőzéskor, gugoláskor enyhe, kellemetlen fájdalmaim vannak. Jelenleg nem dolgozok és emiatt fizikai munkát nem is tudnék vállalni. Számos orvosnál, szakértőnél voltam az utóbbi évben: - A reumatológián azt mondták, hogy ne focizzak soha többet, biciklizzek helyette, mivel a mozgástartomány teljes volt úgy éreztem nem is igazán vesz komolyan engem az orvos. Mikor mondtam, hogy olyan játékosokat is helyre hoztak, akiknek szinte leszakadt a lábuk. Vállat vont és azt mondta, hogy nekik nem porc problémájuk volt. Én a magam részéről a biciklizést megtartom közlekedési formának, de sportnak csak a focit tudom elképzelni. Az úszást is javasolta, de mivel kontaktlencsés vagyok (-6,5 dioptria), k.lencsében tudok focizni, de úszni nem mivel a klórtól elég szépen begyulladna a szemem, nélküle gyakorlatilag semmit nem látok. - Az ortopédián azt mondták ez remuatológiai probléma - Voltam masszőrnél, az izomzatom tökéletes állapotban van, ő szintén nem tudta mi ennek az oka. - Voltam egy úrnál aki kineziológia tapaszokkal foglalkozik. Ő sem talált semmit. Adott tapaszt, és egy térdszorítót. Mely nekem semmi változást nem hozott az életembe. - Egy másik masszőr (ismerősöm) is megnézte, aki azt mondta, hogy kicsit bevan vizesedve, szintén a terhelés mérséklését mondta. (Amikor nem fociztam fél évig semmilyen szinten eléggé elkezdtem hízni, és ugye a mozgásszegény életmód nem sok jót eredményezne...) - És voltam egy traumatológusnál aki térdproblémákkal foglalkozik. Készített röntgent. Zadex gyógyszert javasolt, melyet nem vettem meg, mivel elég nagy eséllyel van mellékhatása. És ez a gyulladást csillapítja, tehát csak a tünetet és nem az okot. Tehát hogyha én ezt szedem akkor folyamatosan szednem kell mert terhelés után már nagyon régóta előjön ez a baj. Azt nem tudom, hogy mi a gond, mi a probléma forrása és mit tudnék ellene tenni. Valamint, hogy kihez forduljak azt hiszem mindent megpróbáltam. Biztos van erre megoldás. Mint írtam, horror sérülésekből is hoztak vissza játékosokat. Én nem hiszem el, hogy nem lenne olyan mód, mellyel heti 1-2 alkalommal tudjak focizni és mellette nem lennének fájdalmaim. Emellett kérdezte hogy van e gyulladás a fogamba? Voltam röntgent csináltatni a fogorvosnál nem mutatott ki gyulladást. - Egyéb módok melyeket nem próbáltam, érhetnek valamit? - Gyulladáscsökkentő kenőcsök - Kollagén - Korrekciós talpbetét (gyerekkoromban lúdtalpban volt és sokáig rossz volt a mozgásom, az orvosok szerint nem kellene már betét) - Esetleg MRI mutathat valamit? Segítségét előre is köszönöm.

        Dr. Árki Ildikó válasza a térd fájdalom témában

        Tisztelt Kérdező! Köszönöm a bizalmat, hogy nekem címezte kérdését. Elöljáróban leszögezem, hogy nem szakterületem a mozgásszervi megbetegedések.Nehéz helyzetben is vagyok a válaszadással, hiszen már volt reumatológián, ortopédián sőt térd specialistánál is. A térd fájdalmak diagnosztikai eszközei között az Önnél is elvégzett rtg vizsgálaton kívül még arthroscopia és MR vizsgálat is szerepel. Természetesen, hogy mikor melyik vizsgálat szükséges, azt a térd betegségekben jártas ortopédus szakorvos dönti el. Diagnózis vizsgálat nélkül nem adható, azonban a leírás alapján ("nyomásra mindig is érzékeny volt a jobb térd"), a már megállapított patellaris tendinitisen kívül esetleg felmerülhet a chondromalacia patellae lehetősége is, de ennek felvetése is ortopédiai kompetencia. Tehát összefoglalva javaslatom a következő: amennyiben az eddigi terápia nem hozott eredményt és panaszai továbbra is fennállnak, legcélszerűbb térdspecialista ortopédus szakorvos felkeresése. Mielőbbi panaszmentességet kívánok!


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Árki Ildikó
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 13., 22:09; Megválaszolva: 2019. június 16., 11:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: