• Krónikus kisugárzó fájdalom, ágyéki gerinc MR lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! A véleményét szeretném kérni. Mozgásszervi problémáimat kezeletlen serdülőkori gerincferdülés alapozta meg. Egy évvel ezelőtt súlyosbodtak és szövődményei lettek a korábbi derékfájásomnak. Fél éve a bal térdhajlatom feszülő fájdalmát, rá egy hónapra a bal csípőmben élesen szúrkáló fájdalmat tapasztaltam. Ez folyamatosan súlyosbodott. Egy hónapja pedig már leülni se tudtam a fartájékon, ülőgumónál jelentkező villámszerű éles fájdalom miatt. Ez az állapot azóta is fennáll, ülés, állás, járás esetén is folyamatosan kisugárzó éles fájdalom jelentkezik a keresztcsonttól, kb.a farcsonttól balra le a hátsó combomban és a lábszáram külső részén, zsibbadást nem érzek. Az ülőideg nyomása okozhatja? Ami valószínűleg az L.IV.-es discus degenerációjából fakadhat, vagy felmerülhet esetleg a piriformis szindróma? Ülőmunkát végzek, jelenleg táppénzes állományban vagyok. legproblémásabb. Az orvos a szakrendelésen gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót, valamint egyéni gerinctornát, ultrahangos és interferenciás kezelést írt fel, leszálló galvánnal. Bennem még maradtak aggályok. Idegsebészetre, se csontsűrűség vizsgálatra nem küldött tovább. Gluténérzékenységgel összefügghet társbetegségként felszívódási zavar? Szedek hyaluron direct kapszulát és mégis teljesen dehidratált több porckorongom, erre mit javasolna? Kérem, tanácsát, véleményét problémámmal kapcsolatban. Ágyéki MR Lelet (csatolmányban is küldöm) A lumbalis lordosis íve elsimult. A lubalis gerincen enyhe balra convex torsios scoliosis látható. A lumbalis csigolyatestek fedőlapjai egenetlenek, alattuk Schmorl herniák láthatók, a peremeken kisebb-nagyobb osteophyták vannak. A L.V. csigolyatest dorsal felé ék alakban, az L.II-L.IV. csigolyatestek ventral felé ék alakban kissé keskenyebbek. A L.IV. csigolyatest alsó fedőlapja alatti Schmorl hernia körül vaskos zsíros Modit II.degeneratio látható. Kórós csontszerkezeti oedema nem ábrázolódik. A conus medullaris a Th.XII. csigolyatest magasságában végződik, szabálos. A L.II., L.IV., L.V. discusok teljesen dehidratáltak, magasságuk jelentősen csökkent. A L.I., L.III. discusok hidráltsága mérsékelten, magassága kp. csökkent. A L.III. discus enyhe széles alapú protrusiot mutat, a durazsák kontúrján mérsékelt benyomatot okoz, foramen szűkűletet, gyöki kompressziót nem okoz. A L.IV. discus enyhe széles alapú protrusioja mellett centralis és bal paramedián helyzetben körülírtan kifejezettebben boltosul elő, a durazsák kontúrján jelentős benyomatot okoz, az elhaladó filum terminale rostokat bal oldali túlsúllyal komprimálja, diszlokálja, emelett a jobb forament mérsékelten szűkiti, gyöki kompressziót nem okoz. A L.V. Discus enyhe széles alapú protrusiot mutat, a durazsák kontúrján mérsékelt benyomatot okoz, a hátsó peremen lévő osteophytával együtt kissé szűkíti a forameneket és gyöki kompressziót nem okoz. Tudom, hogy tökéletes már nem lesz a gerincem, de kicsit elkeseredtem. Várható, hogy műtét nélkül megszűnik a kezelések és torna hatására a fájdalmam? Várom válaszát. Előre is köszönöm. Üdvözlettel.

        Dr. Bálint Anita válasza a Krónikus kisugárzó fájdalom, ágyéki gerinc MR lelet értelmezése témában

        Kedves Hölgyem! Először is javaslom, hogy tartsa be kezelőorvosa utasításait, és amennyiben további vizsgálatokat szeretne eszközölne, ezt Vele beszélje meg. Amennyiben Ön mégis úgy döntene, esetleg a kezelőorvosa javaslata ellenére; hogy további vizsgálatok elvégzését szeretné, úgy véleményem szerint ez Magánúton is megtehető. "Tudom, hogy tökéletes már nem lesz a gerincem, de kicsit elkeseredtem. Várható, hogy műtét nélkül megszűnik a kezelések és torna hatására a fájdalmam? " Az, hogy ABSZOLÚT, vagy RELATÍV műtéti indikáció fennáll-e, azt az Idegsebész kolléga dönti el. Nem Ön, nem a Reumatológus, hanem az Idegsebész. Amennyiben Idegsebész véleményét szeretné kikérni, és a kezelőorvosa nem látja el beutalóval, úgy magánúton kérhet magánrendelésre időpontot. Abszolút műtéti indikációnak nagyon szigorú kritériumai vannak, ami az Ön esetében nem áll fenn. A relatív műtéti indikáció fennállásának mérlegelése során több szempontot is figyelembe vesznek. MR leletén lényegében degeneratív gerinc elváltozások mellett az ágyéki szakaszon gerincferdülés, valamint az L.III.-IV.-V. porckorong kitüremkedése igazolódott. A kitüremkedett porckorongok közül egyedül a IV. az, ami egy kicsit veszélyesebb, itt kifejezett az előboltosulás, a durazsákkot is komprimálja, valamint a gerincvelő végrostokat is nyomja, és el is tolja azt. Valószínüleg az alkalmazott gerinckímélet, gyógyszeres és fizioterápiás kezelés segíteni fog állapotán. Amennyiben állapota nem javul kellő mértékben, biztosan kezelőorvosa további vizsgálatokat tart majd szükségesnek. A gerinc állapota megfelelő mozgással, testsúlykontrollal, időszakosan felvett fizikoterápiás és balneoterápiás kezelésekkel, lehetőség szerinti úszással a folyamat előrehaladása jelentősen késleltethető. Tisztelettel:


        Kérdés: 2019. január 06., 19:44; Megválaszolva: 2019. január 09., 19:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: