• Radius törés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Elöször isköszönöm a válaszát Dr Úr! Jelenleg a jobb könyöki extensio 20fokkal marad el, a flexio 10fokkal marad el az ép oldalitol. Látványpékségben dolgozom, amit édesanyámmal üzemeltetünk, aki már 60éves, és nagyrészt nekem kell dolgoznom, ugyanis ez a megélhetőségünket jelenti. Nagyon sokszor 2 kézzel kell dolgoznom, 1-2kg esetén is, amit azelött egy kézzel meg tudtam csinálni, illetve sokszor a bal kezemet használom, pedig jobb kezes vagyok, ami a konfortérzésemen rengeteget ront. Teniszezni szokatam járni időközönként, azonban nem jelent kikapcsolódást, mert ütéskor fájdalom nyilallik a karomba. Kérdésem a következő lenne. Ha akkor kezelik a jobb karom pl:gipszbe teszik. Én , mint laikus nem hiszem, hogy ennyi idő után, és 45 kéztornával, valamint ultrahangos kezelések ellenére ennyire gátolna a karom a munkám során és egyébb helyzetekbe. Ha időben kezelik a karomat, akkor mit kellett volna alkalmazniuk? Illetve jobban működne-e a karom,ha nem magátol fort volna öszze, hanem gipszbe teszik? Válaszát elöre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a radius törés témában

         Tisztelt kérdező!

         Köszönöm, hogy újabb levele megtisztelt bizalmával. Amint már az előző válaszomban is kifejtettem, jelen pillanatban nem lehet választ adni arra, hogy milyen lenne a könyökfunkciója, ha 1 éve gipszrögzítést is kap.Ha jól emlékszem, ön ezt a törését polytraumatizáció részeként szenvedte el, ilyenkor a súlyos sérült ellátásának van egy ellátási algoritmusa, mindig az életet veszélyeztető sérüléssel kell kezdeni az ellátást, így egy fizikális vizsgálattal először nem szembetűnő radiustörés könnyen elnézhető, főleg, ha az első ellátás pillanatában nem készült a jobb könyökéről rtg felvétel.

        A súlyosabb sérülések ellátása után, ha van jele a radiustörésnek (fájdalom, mozgásbeszűkülés, duzzanat), akkor indokolt lett volna a rtg. Ha viszont akkor nem történt erre utalás, akkor felesleges sugárterhelésnek nem kell a sérültet kitenni. Hogy akkor volt-e panasza a könyökének, csak ön tudja megmondani, ill. szerepel-e ez az akkori írásos dokumentációkban.
        A 20 fokos extensiós elmaradás tulajdonképpen nem túl rossz ahhoz képest, hogy nem volt kezelve priméren.Érdemes lenne újabb röntgen felvétel készítése, hogy csontos akadálya van-e a könyökmozgás beszűkülésének, vagy nem , mert ez a további kezelést (amennyiben a későbbi kilátásokat mérlegelve érdemes-e) határozza meg.

        Üdvözlettel:

         Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos -traumatológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-14 12:20:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 07:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés