spondylolisthesis

Tisztelt Doktor Úr! A 16- éves fiamnak a RTG - leletén ez szerepel: Spondylolisthesis LV- SI között.Javasolt: Ágyéki gerinc izomzat erősítése, gerinc hosszirányú terhelésének kerülése, könnyített testnevelés, gyógyúszás. Azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelent az ágyéki gerinc izomzat erősítése? Könnyített testnevelés? Lehet futni, felüléseket végezni, kötelet mászni? Helyrehozható- e ez valamivel? Azt mondta a doktor, hogy felejtse el a fiam a katonai szakmát, igaz ez? Csak egy év múlva vagyunk visszarendelve.Kétir.dorso- lomb.gerinc, 2 oldali Dittmar gerinc RtG felvétele volt! Válaszát előre is köszönöm! Egy aggódó anya

Dr. Bogdán Aurél válasza csigolya elcsúszás témában

Vizsgálat nélkül, illetve a röntgen felvételek ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Ha valóban spondylolysthesise van a gyermekének, akkor a katonai pálya nem a legmegfelelőbb a számára. A gerinc melletti izomzat úszással, gerinctornával erősíthető (törzshajlítás, törzskörzés, homorítás, domborítás) nagy teher cipelése, hosszabb távú futás és hirtelen irányváltás nem javasolt. A kötélmászás végezhető, a felülés nem javasolt. A könnyített testnevelés indokolt, de a gyógytestnevelés is javasolt, ha a gerinc állapota olyan. Erről mindenképpen kérjék ki gyermekortopédus véleményét.

Kérdés: 2016. augusztus 05., 18:44; Megválaszolva: 2016. augusztus 09., 17:44
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Spondylolisthesis L5/S1 bulging disc
Tisztelt Dr.Puskás Réka! 2019. augusztusa óta fáj a derekam rövid séták közben is megkellett állnom valamint a lábamba a jobb combomba is...
Csigolyaelcsúszás
Tisztelt Doktornő! A lumbalis gerinc kétirányú felvételem szerint,mely 2019.05.31-én készült az L.V csigolya a felettes gerincoszloppal együtt az...
Gerinc L.V. csigolya
Kedves Doktornő! 110kg súlyú, 187cm magas, 62 éves férfi vagyok. Évek óta zsibbadnak a lábujjaim és a lábujjak alatti talppárna rész. Tükörsima...
Sugárzó derékfájdalom
Tisztelt Doktornő! A derekem már régóta fáj,de 2 hónappal ezelőtt a fájdalmat már a csípőmben,és a jobb lábamban egészen a térdemig...
Csigolyafájdalom - nem használ a...
Tisztel doktor úr! Én egy 21 éves tanuló vagyok az problémám az hogy 2004-be rosszul ugrottam a medencébe és hátra hajlott a derekam és nagyot...