• Derékfájás tompa fájdalommal

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! A derékfájásom idén februárban fokozatosan kezdődött. Azt megelőzően több héten keresztül gyakorlatilag egész nap ülő tevékenységet végeztem, kétségtelenül nagyon idétlen, féloldalas, félig fekvő pozícióban. Eközben néhányszor eljártam edzőterembe (korábban sosem) gépeken edzeni. A fájdalom csak hátul bal oldalon jelentkezik, normál tartásban nagyon enyhén, inkább csak kényelmetlenül érzem miatta magam, előrehajláskor és különösen jobbra-előre hajláskor pedig bal oldalon (a gerincemtől távolabb) medencém teteje és az alsó bordám között érzek erősödő, feszítő fájdalmat. Néhány hónapja pedig azt vettem észre, hogy a hátamon a legalsó, rövid bordacsontom nyomásra, majd felengedésre fáj. Csak ez az egy csont, sehol máshol nem érzek fájdalmat ha megnyomom magam. Májusban voltam a tünetemmel orvosnál (akkor még a nyomásra borda fájdalmat nem észleltem). Készült derék röntgen, ahol DL átmenetben enyhe kyphosis mutatkozott, az orvos enyhe lúdtalpat és enyhe gerincferdülést állapított meg, készült egy viszonylag széles spektrumú vérkép is, ami nem mutatott semmi különös eltérést. A kezelés gyógytorna és úszás lett volna, de az igazság az, hogy nem csináltam... A kerékpáros közlekedésen kívül rendszeres sportot nem végzek. A nyár folyamán kevesebb ülő tevékenységet végeztem, a tünetek picit enyhültek, de igazán nem változtak. Szeptembertől újra a napjaim nagy részét ülve töltöm és a fájdalom kicsivel erősödött. Továbbra sem elviselhetetlen, inkább csak zavar, hogy érzem. A fájdalom mértéke miatt fájdalomcsillapító szedését nem igénylem, nem is szedtem. Érdekelne a véleménye, hogy a hosszan fennálló tünet vázrendszeri vagy izom eredetű lehet vagy elképzelhető, hogy esetleg valami más szervi baj okozza. Bárhol nyomkodom akár mélyen is a hasam, oldalam, a fent leírtan kívül nem érzek fájdalmat. Vese? Vastagbél? Székletem rendben, étvágyam rendben, testsúlyom nem változott. Vizeléssel nincs problémám, ha napközben (9-17 óra) megiszok 1, 5 liter vizet, akkor 2-4 alkalommal vizelek, ha nem iszok csak fél litert, akkor csak 1-szer megyek ki, a vizeletem ránézésére rendben van. A tünet fennállása óta készült vérképen az összes vizeletben vizsgált mérés negatív lett. Ezek ellenére lehet valami belgyógyászati oka a derékfájásomnak? Vagy álljak neki tornázni?

        Dr. Puskás Réka válasza a Derékfájás témában

        Kedves Kérdező! Leírása alapján azt gondolom, hogy panasza mozgásszervi eredetű és a mély hátizomzat területéről eredhet. A megszokott testhelyzetei simán okozhatnak ilyet, és elég jellemző, hogy ilyen hosszan alattomosan tartanak az enyhe fájdalmat. A belszervek általában nem ilyen panaszokat okoznak. Talán nem jó hír, de igen, tornáznia kellene, mégpedig kezdje gerinctornával és ha már nincs fájdalma, akkor kezdhet valami edzésbe is. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2015. október 22., 00:32; Megválaszolva: 2015. október 26., 20:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: