térdsérülés_véna

Kedves Doktornő, A tanácsát szeretném kérni. Tavaly Augusztusban elestem kerékpárral és beütöttem a térdem. Traumatológia, röntgen, ultrahang, MRI, gyógytorna. Tavaly szeptember óta teljes térdfunkcióm van, a térdem nem kattog, nem lötyög, egyszerűen csak fáj és belülről ég. Nincs pontos diagnózis, mindenki mást mond, a gyógytornász szerint biomechanikai probléma, az ortopédus szerint ízületi gyulladás, de lehet chondromalacia vagy chondropathia is, az MRI szerint discreet meniscus degeneratio. A napi nyújtás és erősítés hatására a sérült lábam erősödik, de a fájdalom ugyanaz, sokszor belülről égést érzek, és 30-60-90perc séta után elkezd fájni a térdem az ütés helyén, vagy máshol. A napokban észrevettem, hogy a sérült lábamon (vékonyabb) az alsó lábszáron terhelés után jobban kidagadnak az erek. Alvás után reggelre eltűnt az erek kidagadása. Arra lennék kíváncsi, hogy Ön szerint utalhat-e ez bármire, vagy mivel vékonyabb a lábam, ezért látszik csak jobban? Van bármilyen tanácsa, hogy hova forduljak és mit tegyek? Tavaly novemberben a részletes általános vérteszt nem mutatott semmit eltérőt, csak krónikus D vitamin hiányt, volna ötlete, hogy milyen markereket lenne érdemes kifejezetten megvizsgálni? A másik kérdésem, hogy Olfen 75R diclofenácot írtak fel nekem 2x80mg-ot egy hétig, és nem tudom, mivel védhetném a gyomromat mellette. Van esetleg tanácsa? Köszönettel, Kalman

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza térdfájás témában

Kedves Kérdező!

Az erek kidagadása vénás problémára utal. Angiológiára kell vele menni, hogy megvizsgálják, hogy vajon hogyan működnek a visszerei.

Diclofenac szedése mellett elegendő a napi 2x 20 vagy gyomortáji fájdalom esetén 2x40 mg famotidin is, ezt recept nélkül is adnak a gyógyszertárban, de orvosa az ön kérésére nyilván felír valami gyomorvédőt.

Vérvételkor csak az általános dolgokat kell vizsgálni, mellettük gyulladásos paramétereket, vérsüllyedést, CRP-t, esetleg reumatoid faktort, TSH-t. És érdemes a D vitamin szintet is ellenőrizni.

Szerintem szedjen még porcjavítót és tornázzon tovább. A belső égő fájdalomérzet sajnos nem igazít el minket, ha teljes a térd funkciója, teljes a nyújtás hajlítás, akkor a belső gyulladás sem valószínű. Talán még a terhelés helyességét érdemes vizsgálni (boka, láb, csípő, derék, stb.) és azzal foglalkozni helytelenség esetén.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2015. február 27., 14:38; Megválaszolva: 2015. március 06., 17:03
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Derékfájdalom
Reumatikus panaszok
Fájdalom érzet a lapockánál és...
MR vizsgálat
Mri lelet elemzése